До 10 хил. лева безвъзмездно за най-малките фирми

13:07, 29 апр 20 / Политика 25 3620 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Държавата ще отпуска от 3 до 10 хиляди лева на микро и малки предприятия. Това обясни по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. Това са грантови схеми за директна подкрепа и не трябва да се връщат.

Министерският съвет е одобрил програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро, малки и средни предприятия, пострадали от епидемията. Очаква се по нея да бъде подпомогната дейността на най-силно засегнатите сектори - търговия, услуги, транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, логистика, износ и други. Кредитите ще се предоставят при максимално облекчени условия.

Общо регистрираните безработни в страната са 291 хиляди. Без възможност за обезщетения са около 12 хиляди към този момент. За хората от сферата на изкуството и културата има отделна мярка за отпускане на три минимални заплати“, поясни Сачева.

СБЛЪСЪК: Работи ли мярката "60/40"?

Тя отбеляза, че мярката 60/40 обхваща хора от сферата на туризма и хотелиерството. 42,6% от всички одобрени са от този сектор. Към този момент 7 130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. За туризма ще бъдат обсъждани и предлагани още мерки.

Възможното е схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение. По думите й в държавния бюджет трябва да постъпват средства и даде пример с фризьорството - салоните могат да работят при съответните мерки за хигиена и пускайки по един клиент.

Деница Сачева: Не сме забравили нито един нуждаещ се

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама