Борисов: Кристин Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина

12:01, 29 апр 20 / Политика 25 3028 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Премиерът Бойко Борисов посети днес заедно с министрите на здравеопазването и финансите – Кирил Ананиев и Владислав Горанов, държавната компания „Бул Био“, част от Националния център по заразни и паразитни болести. По време на посещението бяха представени три проекта с обща стойност близо 24 млн. лв., които правителството ще финансира.

Първият проект е за нова производствена линия за БЦЖ ваксина, който ще струва 10,8 млн. лв. Така ще се увеличи двойно броят на произвежданите ампули. Съществуват теории, според които именно тази ваксина срещу туберколоза помага за по-лесното справяне с COVID-19. Освен това „Бул Буо“ е и в процес на разработка на лекарство в борбата с коронавируса. В рамките на дни се очаква да пристигне и последната съставка от Германия.


Снимка: БГНЕС

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард вика: „Бойко, чакай да ти кажа. Аз се чувствам много сигурна, защото имам българска БЦЖ ваксина. Тя започна разговора по БЦЖ ваксината“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че финансирането за ваксината ще бъде отпуснато. „При лош сценарии, ако се наложи преимунизация, с този капацитет сега няма да можем да го направим. Затова правим тази инвестиция“, обясни премиерът.

Вторият проект на „Бул Буо“ е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти. За него компанията се нуждае от нова техника в размер на 7,3 млн. лв.

Третият е за възобновяване на хиперимунна животинска плазма от коне. Неговата стойност е 4,2 млн. лв. Прогнозите са, че инвестицията би се възвърнала в рамките на година, тъй като по света има много малко производители на такава плазма.

Премиерът Борисов подкрепи инвестициите, която правителството ще направи, с аргумент, че е хубаво да контролираме производството и капацитета си.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама