Цветанов: В извънредното положение нямаше рационално лидерство

13:11, 29 апр 20 / Политика 25 4041 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

"В този период на пандемия и извънредно положение политиците не се откроиха, за голямо съжаление, а и нямаше рационално лидерство от страна на правителството и на президентството". Това коментира ръководителят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов пред БНР. 

По думите му Бойко Борисов и Румен Радев е трябвало да загърбят личните си противоречия, защото това влияе лошо върху перспективата на страната.

Според Цветанов, когато няма действащ парламент, не могат да се дискутират различни мнения, които могат да дадат правилни решения. "Отчитам неглижирането от изпълнителната власт на парламента, което го превърна в това, което е днес. Той няма възможност да осъществява парламентарен контрол". Той определи ситуацията, в която не работят законотворците, като "недъг на политическата система", който трябва да бъде отстранен, защото ще се окаже с тежки последствия за бъдещето на страната.

Снимка: БГНЕС

Цветанов коментира, че правителството се е справило добре със здравните мерки, което се вижда в статистиките за броя на жертвите в България в сравнение с другите страни в Европейския съюз. 

Той изтъкна, че правителството и Народното събрание е трябвало да предприемат действия, за да бъдат използвани и ресурсите на Министерството на отбраната, за да може полицията да се подготви за новите предизвикателства, които ще има след отпускането на мерките. Според него средата за сигурност ще се променя в негативен план, защото "имаме една изтощена система за сигурност - в лицето на МВР". 

Цветанов отбеляза, че очаква ръст на престъпността.

"Засилва се тревожността към финансовата перспектива на кризата с Covid-19", посочи още той. По думите му не са добри хоризонтите, които се очертават пред обществото.

"Знаем, че безработицата е увеличена, че над 100 хил. граждани са се прибрали от чужбина, което означава, че конвенционалната престъпност ще бъде увеличена. И същевременно ще се предприемат и действия за допълнителни финансови схеми и измами, за да се създадат други условия", кментира той.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама