Кубрат Пулев на 39 – от блока в „Младост 2“ до световния ринг

09:00, 04 май 20 / Спорт 25 4748 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Той е повод за гордост. Той е един от обединителите на нацията. Той е от спортистите, които прославят България. Той обича страната си. Той преследва мечтата си. Той е доказал, че нито една загуба не може да го пречупи. Той е емблемата на българския бокс. Той е Кубрат Пулев и днес навършва 39 години.

Бъдещето на Кубрат е предопределено от неговия баща. Той е роден през 1981 г. в София и е син на известния боксьор от миналия век Венко Пулев. Освен боксьор, бащата е и запален историк. Обича България и през целия си живот съветва синовете си никога да не изоставят родината си, да я обичат и да бъдат патриоти. Затова им дава и тези имена – Кубрат и Тервел.


Снимка: БГНЕС

Първите си уроци по бокс двамата братя взимат от баща си. Той им купува чували и ръкавици и ги тренира в мазето в блока им в столичния квартал „Младост 2“. В свое интервю по-късно Кобрата разказа как бащата винаги му е казвал да отстъпва на брат си, защото е по-голям. “Той малък, малък, ама ме тряскаше по главата, а аз не смеех да го ударя, тъй като така беше казал баща ни“, спомня си Кубрат. След това той се записва в спортното училище на ЦСКА „Генерал Владимир Стойчев”.


Снимка: БГНЕС

Неведнъж Кубрат и Тервел са споделяли, че именно благодарение на баща си избират залата вместо наркотиците и така тръгват по правия път. „Хора виждаха, че имам позиция и думата ми се чува сред приятелите. Искаха да стана част от техните групи, но отказах. Не е за мен този живот, исках да пробия в бокса и го направих”, споделя преди време Кобрата. През 2002 г. е първият му сериозен успех в бокса - печели емблематичния турнир за Купа „Странджа”, когато е само на 21 години. През 2005 г. пък завоюва бронзов медал на световното първенство в Китай, а през 2006 г. - и на европейското в Пловдив. През 2009 г. Кубрат Пулев дебютира на професионалния ринг, като в първия си мач разбива румънеца Флориан Бенке с технически нокаут. През 2012 г. печели европейската титла на Европейския боксов съюз в тежка категория.


Снимка: БГНЕС

На 15 ноември 2014 г. Кобрата се изправи срещу все още тоталния доминант по това време Владимир Кличко. Едва ли има българин, който не си спомня как тогава украинецът го нокаутира в 5-ия рунд. След двубоя се роди репликата, превърнала се в част от народния фолклор - „Продължаваме напред“. И Пулев наистина продължи без да си позволи да се оправдава.

Така днес Кубрат очаква битката за световната титла в тежка категория по бокс на IBF с шампиона Антъни Джошуа. Датата на мача обаче беше отложена за неопределено време заради пандемията от конорнавирус. По последни данни се очаква той да се проведе след юли.


Снимка: БГНЕС

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама