Китай очаква туристически бум след епидемията

10:15, 01 май 20 / Свят 25 2514 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Първият туристически пик през 2020 г. в Китай се очаква по време на петте почивни дни около първомайските празници, съобщи РИА Новости, предава БГНЕС. 

Според доклад на най-голямата китайска туристическа агенция „Сtrip“, тези пет почивни дни, които съвпадат с постепенното облекчаване на ограниченията за придвижване, въведени заради коронавирусната епидемия, са „знаменателно събитие за възстановяването на туристическия сектор“.

Китай не допуска СЗО да разследва възникването на вируса

От там очакват майските празници да се превърнат в първия туристически пик за 2020 г., като данните сочат, че пътуванията ще се увеличат двойно в сравнение с почивните дни през април по повод деня за възпоменание на мъртвите, когато са регистрирани 43 милиона пътувания, а приходите в туристическия сектор са били около 1,2 милиарда долара.

Снимка: БГНЕС

Авторите на доклада подчертават, че е налице нова тенденция при пътуванията след епидемията. За да не се допусне масово събиране на хора, администрацията на популярните туристически дестинации са въвели система за предварително запазване на билети с цел ограничаване броя на посетителите с 30 % от максимално възможния обем.

Освен това туристите са се преориентирали и са насочили вниманието си от задгранични пътешествия към местния туризъм. Властите в Китай приеха пакет мерки в подкрепа на туристическия бранш. Повече от 20 провинции и градове пуснаха туристически ваучери за гражданите, а специално за майските празници на територията на цялата страна са открити 4 000 туристически забележителности.

Отбелязва се, че хората предпочитат четиридневни пътувания в близки райони. Рязко се е увеличил броят на малките туристически групи между 3 и 6 човека, които запазват места за 3-4-дневни пътешествия. Много от хората предпочитат пътуване с частен автомобил и гид.

Заразените с COVID-19 в света вече са три милиона

Снимка: БГНЕС

Наемането на автомобили също е станало много популярно тази година – броят на заявките е достигнал 70% от миналогодишния обем. Увеличило се е търсенето и на местни екскурзоводи. По данни на агенцията, около 55 % от туристите са запазили стаи в четири- и петзвездни хотели, като младите хора на възраст до 30 години са основният сегмент по време на майските празници – 57 % от направените резервации.

„Пандемията се превърна в голямо предизвикателство за нас, но туризмът е жизнеспособна и важна индустрия“, пише в доклада. Преходът към нови и иновативни модели на туризма се е превърнал в многообещаваща движеща сила по време на предстоящите почивни дни.

След като властите в страната започнаха постепенно да отслабват ограничителните мерки, въведени заради епидемията от коронавирус, много граждани започнаха отново да пътуват. Въпреки това непрекъснато им се напомня, че трябва да спазват препоръките за профилактика, за да не се допусне ново разпространение на заразата.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама