Парното и топлата вода вече по-евтини средно с 4%

16:31, 01 май 20 25 2367 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Природният газ поевтинява с 11,31% от днес. В резултат на това падат и цените на парното и топлата вода средно с близо 4%. Това е решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което беше взето на заседание при закрити врата в петък. Новината съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на онлайн брифинг.

Намалението за Топлофикация София е 5,15%, спрямо цената за месец април, за Враца - с 4,14%, за Пловдив – 1,8%, за Плевен – 2,62%, за Бургас – 2,97%, за Варна – 1,30%, за Велико Търново – 3,4%, за Разград – 2,90%.

Регулаторът постанови нова цена на природния газ до края на май месец - 22,35 лева за мегаватчас.

Теменужка Петкова: Цената на тока не е политическо решение

"Спрямо април намалението е с 11%. Ако потърсим резултат от двата месеца, в които прилагаме новата ценообразуваща формула в резултат на договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50 %, тоест наполовина. Тази цена, която обявих от 22,35 лв. на мегаватчас ще действа до края на месец май'', посочи председателят на комисията, предаде "Дарикнюз".

Иван Иванов отговори и задочно на искането на омбудсмана за по-дълъг срок за онлайн-обществено обсъждане на наредбите за регулиране цените на електрическата и топлинна енергия. "Всяко заинтересовано лице може да подаде своето становище в Комисията за енергийно и водно регулиране в рамките на 14 дни - напълно достатъчен срок, след провеждането на общественото обсъждане. С други думи  - Комисията дава възможност на всеки, който заяви своята позиция, да го чуе и да вземе предвид това, което се предлага", каза Иванов.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама