Светът отбеляза 1 май с виртуални манифестации

18:54, 01 май 20 / Свят 25 2735 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Заради пандемията от коронавируса традиционни шествия и демонстрации по повод 1 май тази година не се състояха и работниците от цял свят бяха призовани да отбележат Международния ден на труда с виртуални манифестации в социалните мрежи. На много места трудещите отбелязаха празника си и по прозорците и балконите си, държейки плакати или с концерт от тракащи тенджери, предаде БТА.

Френският президент Еманюел Макрон резюмира най-добре ситуацията, като каза: "Този 1 май на 2020 г., не прилича на нито един друг".

За първи път от забраните за протести по време на войните в Индокитай и Алжир през 50-те и 60-те години, във Франция на 1 май нямаше демонстрации. Синдикатите обаче призоваха за други форми на мобилизация, като например онлайн концерти и конференции без публика или публикуване в социалните мрежи на снимки, на които хора държат плакати със социални искания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но в някои страни все пак трудещите се не се примириха да си останат у дома заради пандемията. Турската полиция арестува днес много синдикални представители, които манифестираха в Истанбул въпреки забраната за излизане.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Филипините малки групи хора също нарушиха забраната, за да поискат държавни помощи и по-безопасни условия на труд. Полицията каза, че е арестувала трима души.

В Гърция, където правителството беше призовало всички манифестации да се отложат за 9 май, свързаният с комунистите синдикат ПАМЕ организира демонстрации пред парламента, но участниците бяха дисциплинирани, спазваха мерките за дистанция и демонстрираха под звуците на партизанската песен Bella Ciao. Някои от протестиращите бяха закрили лицето си с червени шалове или с маски.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия властите разположиха 5000 полицаи в Берлин, за да налагат забраната за протести на повече от 20 души. Членове на ултралевите и крайнодесните движения в страната, известни с това, че са против всякакви мерки за изолация, ще се опитат да й се противопоставят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Хонконг, където въпреки забраната за събиране на повече от четирима души, призиви за протести на малки групи бяха отправени от синдикати, близки до продемократичото движение, демонстрации така и не се състояха.

В Индонезия протестиращите участваха в цифрова кампания с настояване да се спрат съкращенията и да се изплатят премиите им за края на Рамазана, както и пълните им заплати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Финландия, Дания, Норвегия, Швеция и Северна Африка са предвидени онлайн събития.

В най-тежко засегнатата от коронавируса европейска страна Италия големият първомайски концерт, организиран по традиция в центъра на Рим от главните синдикати, ще се проведе тази вечер без публика, като италианските изпълнители ще пеят на избрани от тях места, а изпълненията ще се излъчват по телевизията, по радиото и онлайн.

 


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама