Без сериозни щети в Стария град на Пловдив след труса

15:24, 02 май 20 25 3550 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Приключиха огледите заради земетресението, което вчера разлюля Пловдив. Няма сериозни щети и нови пострадали къщи в Стария град, съобщиха от пресцентъра на общината.

"През изминалото денонощие не са постъпили нови сигнали за пострадали хора, сгради и инфраструктура", това е заявил след приключване на огледите кметът Здравко Димитров. "Няма пострадали хора, няма паника, разминахме се с незначителни щети. Направени са огледи на постройките, за които имаме подадени сигнали, но не са установени конструктивни нарушения или опасни пукнатини", е коментирал той.

Снимка: БГНЕС

Проверка на Общински институт "Старинен Пловдив" е установила, че в резервата няма сериозно засегнати сгради, паднала е само малка част от мазилката на къща "Георги Павлити"(т. нар. Синя къща), която е паметник на културата от местно значение и е в аварийно състояние от години.

Други сериозни конструктивни проблеми с общинските, държавните и частните къщи на територията на Стария град, възникнали в следствие на земетресението, не са констатирани, се посочва в съобщението.

Припомняме, че земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер беше регистрирано малко след 14 часа в петък с епицентър на 11 км източно от Пловдив. Трусът продължил около 7 секунди.

4,5 по Рихтер разлюля Пловдив

Вторичните трусове са продължили цяла нощ. Общият брой на микроземетресенията в района са около 48.

"Последното е станало тази сутрин и е било с магнитуд около 1 по Рихтер. Всички трусове са били с магнитуд под 3", обясни пред bTV проф. Емил Ботев от БАН. Той поясни, че вчерашното земетресение не е било на 2 км дълбочина, както първоначално бе съобщено, а на 18.

"През последните 2-3 години се наблюдава затишие по отношение на сеизмичната активност в България", поясни проф. Ботев.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама