Ще има нови дати за матурите и външното оценяване

14:09, 03 май 20 / Общество 25 1929 Шрифт:

„Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули“, заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той поясни, че там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината, например. По думите му трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. 

Министърът съобщи, че окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, но вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни.

Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища. „Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ учениците от 7 и 12 клас да се върнат в клас? 

„Тази седмица близо 30 деца, които са в 7 и 12 клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условияр те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август“. 

Министърът е категоричен, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците. За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма, стана ясно още. 

До 2028 година Министерството на образованието и науката има за цел над 90% от учебното съдържание да бъде визуализирано. „В следващите десетилетия трябва да търсим синергия, баланс и ефективен микс между дигитално и традиционно. Професиите ще търсят този микс“, допълни министърът на образованието.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама