"Демократична България" предлага 6-месечен план за ускорена дигитализация

16:50, 04 май 20 / Политика 25 2322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Демократична България" предлага план за ускорена дигитализация, чиято цел е да постигне скок във въвеждането на електронно управление в рамките на 6 месеца, като при това се гарантира системност и устойчивост на този процес, съобщават от пресцентъра на обединението.

Те изразяват готовност да предоставят и по-нататъшна експертна помощ при неговото прилагане.

"Предстои ни период на живот в условията на продължаваща заплаха от разпространение на COVID - 19. България ще трябва да се адаптира към този риск и да бъде в готовност гъвкаво да прилага противоепидемични мерки за физическо дистанциране, като същевременно запазва в максимална степен икономическата и социалната активност. За да си осигури възможност за подобен гъвкав подход, България ще трябва да продължи с ударното въвеждане на дигиталните технологии в работата на институциите", казват от "Демократична България".

"Реализацията на плана, който предлагаме, е основана на няколко приоритета, които да отговорят на потребностите и очакванията на българското общество", допълват от политическата формация.

Те са разработили подробен пакет от предложения, включително технически изисквания и нормативни промени за  стандартизиране на процесите по електронна идентификация и подписване, включително въвеждане на електронна идентификация за лесен, бърз, дистанционен достъп до електронни административни и здравни услуги; изграждане на готови компоненти за идентификация и подписване.

„Демократична България“ сезира прокуратурата за общински имот в София

Предлагат още прозрачност и проследимост на всички разходи, свързани с актуалните кризисни мерки, вкл. създаване на публичен електронен регистър на обществените разходи и на бизнесите и лицата, получили достъп до различни мерки за подкрепа - в реално време и в отворен формат.

Също така осигуряване на електронно кандидатстване по всички антикризисни програми; създаване на централизирана платформа за данни с цел подпомагане на работата на националния оперативен щаб, осигуряване на кризисен контактен център, технологична и нормативна рамка за отдалечени заседания на колективни органи.

Сред мерките на "Демократична България" са и подобрени възможности за въвеждане на реално електронно здравеопазване, вкл. електронна рецепта и телемедицина, електронни услуги, вкл. електронни административни услуги и електронно правосъдие, както и дистанционно обучение в училище, включително оценка на досегашното дистанционно обучение и изграждане на капацитет за работа с наличните инструменти и обучение на всички участници в процеса.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Todor R 07:03, 06 май 20

Демократична България са на принципа: на гол тумбак, чифте предложения!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама