Окончателно: Учебната година няма да се удължава, обявиха новите дати за матурите

08:39, 05 май 20 / Политика 25 6053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой клас. Няма нужда от общо удължаване на учебната година", заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни - 12 дин по-късно от първоначалните дати. Началото на изпитите ще бъде в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът.

Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което зрелостниците ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 

МОН предлага да няма изпити след 4 и 10 клас тази година

"Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина", увери министърът на образованието.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта - биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8:00 и 14:00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

"Лятото ще се проведат присъствено или частично присъственпо част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени", съобщи още Вълчев.

"В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си", обясни Вълчев. 

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

Относно детските градини министър Вълчев заяви, че рискът е голям. "Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини. Но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ", заяви министърът.

"Надяваме се през лятото, когато вирусът затихне, да можем да осигурим дейности по интереси в градините и в училищата", добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама