Betenemy: Кои отбори от Първа лига ще спорят за евроквоти?

10:15, 05 май 20 / Спорт 25 3339 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Моментната футболна ситуация поставя родното първенство в много интересна ситуация. Наближава краят на футболния сезон, но с него се повдига и един много важен въпрос: кои отбори ще се борят за европейски квоти в престижните предстоящи турнири. Преди да навлезем в този анализ е редно да обърнем малко внимание на официалните правила.

Настоящият регламент ясно показва, че можем да изпрати максимум четири отбора за участие в европейските турнири. Отборът, който печели първенството официално се класира за първи квалификационен кръг на Шампионска лига през следващия сезон, вторият отива в първи кръг на Лига Европа, докато третият официално отива на бараж за Лига Европа.

Възможността да изпратим четвърти отбор идва с условието, че ако носителят на Купата на България се класира в топ 3, третият в класирането до този момент не отива на бараж, а директно се класира за Лига Европа, докато четвъртият получава шансовете да отиде на бараж отново в Лига Европа, но само след като се изправи срещу отборът класирал се на 7 място в лигата.

В този момент отборите, които се борят за Купата на България са: Ботев Пловдив, ЦСКА София, Локомотив Пловдив и Левски София. Актуалната информация до този момент е, че най-вероятно ще се изиграят последните два кръга от първенството, както и останалите футболни срещи в битката за родната купа. Кратък поглед към моментната ситуация показва, че Лудогорец ще остане хегемон във всички възможни условия и има стабилна точкова разлика спрямо следващите 4 отбора.

Левски, Локомотив Пловдив и ЦСКА са с равен брой точки, следователно има възможност да наблюдаваме головата разлика, за да видим кои отбори ще заемат престижните четири позиции. Не трябва да отписваме и Славия, които изостават само с 4 точки спрямо горните позиции. Ако се изиграят два кръга и всички от 2-ра до 5 позиция направят по две победи, тогава можем да бъдем сигурни, че крайният резултат ще реши съдбата на 3-те или съответно 4-те отбора, които могат да продължат напред към евро турнирите.

Подобни футболни изненади не са се случвали от много време и това определено не остава незабелязано от букмейкърите. Все повече залози от Бет365 предлагат разнообразни възможности по този спортен казус и редица запалянковци вече правят своите прогнози. Що се отнася до 4-я отбор, имаме огромни шансове да излъчим и такъв отбор в случай, че Левски София или Локомитив Пловдив спечелят турнира. Отборът на 7-мо място в момента е Берое Стара Загора и дори с две загуби ще запази възможността да играе бараж с отбора от 3-то или съответно 4-то място. Шансовете на старозагорци също не са за подценяване.

ЦСКА София също би гарантирала такова участие, но в този случай ще трябва да се обърне внимание и на срещите в първенството, за да може армейците да влязат в топ 3 и да осигурят място на четвъртия за баражи или да се надяват, че Локомотив Пловдив или Левски София ще вземат Купата на България.

За съжаление и от гледна точка на количеството отбори, които можем да изпратим в европейските турнири, победата на Ботев Пловдив няма да донесе нищо друго, освен престиж на отбора, което в никакъв случай не е негатив, но редуцира количеството родни отбори. Феновете на Славия също не трябва да губят кураж, защото спокойно могат да се доберат до четвъртото място, а защо не и до третото. Една победа и едно равенство съвсем спокойно може да обърне крайното класиране и да отвори футболните врати на Европа. Родните фенове със сигурност биха искали да видят колкото се може повече отбори и точно сега е моментът да се следят всички възможни сценарии.

Докато обаче залагаме само на математиката и теорията на шансовете, не трябва да забравяме, че във футбола често и съдбата помага на онези отбори, които играят със сърце на терена. Евентуален успех на Черно море няма да промени особено ситуацията им и едно място повече или по-малко не би повлияло особено на крайното класиране, но дори и при наличието само на последни два кръга, при всички положения можем да очакваме много изненади и много емоция. Съкратената версия на родното първенство ще покаже и кои отбори са продължили тренировки и кои са решили да си почиват.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама