Красимир Вълчев: Детските градини е възможно да отворят през май

08:59, 06 май 20 / Политика 25 2354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Възможно е детските гладини да отворят за кратко още този месец. Обсъждат се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите", съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

"До момента и властта, и синдикатите от образованието, а и повечето родители са по-скоро притеснени от такава стъпка", каза той.

„Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати”, заяви Вълчев. 

"Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите. Те са по-безопасни от това да отидеш до магазина", увери образователният министър.

Окончателно: Учебната година няма да се удължава, обявиха новите дати за матурите

Той обясни, че за учениците няма да се осигуряват маски, които така или иначе вече не са задължителни, но училищата са се подготвили с такива за преподавателите.

По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита.

„Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи”, каза министърът.

Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама