Концесионерите ще решават дали чадърите и шезлонгите да са безплатни или по-евтини

22:14, 06 май 20 25 3043 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни или просто по-евтини чадъри и шезлонги на плажа това лято - решението в крайна сметка ще вземе концесионерът на ивицата. Независимо обаче как ще бъде уредена услугата, всички плажове трябва да отворят на 1 юни, уточни министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

Концесионерите няма да плащат такса, ако туристите плажуват безплатно

По-малко от месец преди обявения старт, част от плажовете още са със зимни диги, а стопаните им пресмятат как ще работят това лято. Въпреки че още не е готов с изчисленията, стопанинът на Северния плаж в Бургас е преценил, че може да сложи безплатни чадъри и шезлонги. Това ще стимулира посетителите да ползват други услуги и атракции. „Също така обаче ние сме наематели на друг плаж, където спецификата на плажа и туристите, които идват, са такива, че ние ще разчитаме на някакви приходи от чадъри и шезлонги“, казва Симеон Цветков, който е концесионер и на плажа Кранево - Централен.

Във Варна наемателят на повечето градски плажове вече е платил на държавата годишната такса. „Всичко е въпрос на договорка с Mинистерството на туризма  - ако има диалог, можем да приемем на някои плажове да позволим безплатен достъп до чадъри и шезлонги. На други места със сериозни отстъпки, от порядъка на 30-40 процента“, смята Дирон Ръсовски – наемател на плажове във Варненско.


Снимка: CanStockPhoto

Всеки един плаж е различен и подходът, според мен, следва да бъде индивидуален. Това е една временна, много трудно мярка, но смятам, че ще бъде работеща“, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Общините по морето са готови да се откажат от половината от концесионната такса, която получават, а държавата от другата, ако плажът е изцяло безплатен, обяви още министърът. Предложението ще бъде  гласувано в парламента в петък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама