Иван Костов: У нас има проблеми с показателите за епидемията

14:28, 08 май 20 / Политика 25 2864 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

У нас има проблеми с показателите за епидемията - данните не се събират по издържана статистическа методология. Това каза в интервю за Дойче Веле Иван Костов - министър-председател на България от 1997 до 2001 година.

Например, не е ясен показателят „починали“ т.е. как се преценява дали един човек е починал от Covid-19 или поради друго предварително заболяване“, коментира той.

Иван Костов: Законът за извънредното положение е изключително успешен

Костов посочи, че липсата на точна информация пречи да се направи прогноза за това какви мерки трябва да се приложат, за да се овладее ситуацията - ограничителни или по-либерални.

22-23 страни в Европа преминаха пика на активните случаи на болестта. Тоест, за тези страни не съществува риск от претоварване на здравните системи. В тези страни намалява и коефициентът на репродукция, тоест - рискът за предаване на заболяването. Но в България не е така... У нас заразените продължават да растат, смята той.

Снимка: БГНЕС

Опитът му в сферата на управление на рискове показва, че първата стъпка е да се изчисли дали кризата е овладяна. Овладяна ли е здравната криза в България? Не е. Овладяна ли е икономическата? Още по-малко. Кога ще се овладеят тези кризи? Не може да се каже, защото не е ясно как ще подейства разхлабването на мерките, коментира Костов.

По думите институциите у нас не са изпълнили законите на страната и сега нямат планове за противодействие на епидемията, няма подготовка и обучение, няма заделени ресурси и запаси.

А ако няма адекватни институции - как обществото да бъде по-единно? Когато в недрата на едно общество има неработещи институции, не са съставени планове за реагиране по време на епидемиологично бедствие, когато огромна част от работещите там не са си изпълнили елементарните задължения - как да имаме по-сплотено общество? Не знам…, посочи бившият премиер.

Според него политическите процеси в страната ще зависят от това какво ще покаже втората вълна на вируса. Още повече, че в България още не е ясно кога ще стигнем до билото, кога ще спрем нарастването на активните случаи...Ако първата вълна на заразата е ниска, втората може да се окаже много по-висока, коментира Костов

Той отбеляза, че кризата е поставила ключови въпроси пред ЕС като например дали производствата, от които зависи националната сигурност на страните-членски, могат да бъдат в трети страни. Друг важен аспект е дали не трябва друга политика по отношение на капиталовото движение, на движението на стоките и на хората.

По думите му ЕС и СЗО са показали, че не могат да отговорят на много конкретни предизвикателства. Това е големият въпрос: жизнеспособни ли са изобщо международните организации или са твърде далеч от хората?, отбеляза Иван Костов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама