Румен Радев: Кризата може да се обърне и в политическа, да търсим обединение

09:30, 09 май 20 / Политика 25 3760 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В тези трудни дни за нас трябва да търсим не чертаенето на нови разделителни линии, трябва да търсим нашия общ интерес. Няма изгода в момента. Това заяви президентът Румен Радев, след като положи цветя пред паметника на Незнайния воин по повод 75 години от края на Втората световна война.

Радев припомни съвместното изявление на президентите на САЩ и на Русия и призова за обединение.

"В криза, в каквато сме в момента, а тя е многопластова, не говорим само за здравна криза – основните са здравни, социални, икономически, има вероятност тези фактори да тръгнат и към политически фактори. Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да може да излезем по-силни, по-отговорни, по-сплотени за нашите граждани" посочи Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Президентът поздрави здравни работници, доброволци, полицаи, транспортни работници, както и всички българи, които по думите му, не се подадоха на паниката и пропагандата, не се подадоха на страха, а проявиха отговорност.

"Има все по-растящи пороци в начините, при които се правят законите в България", каза още Румен Радев във връзка с одобрените на първо четене в петък промени в Закона за здравето. Президентът посъветва законотворците, когато се пишат такива важни закони да се отчита, че има Конституция.

Държавният глава коментира и идеята на БСП да се създаде анкетна комисия, която да следи разходите, свързани с коронавируса. Радев отбеляза, че самият той е отправил такъв призив още преди седмица. "Много е важно да има доверие, а такова се гради с прозрачност и отчетност. Прозрачността е къде отива всеки лев – по какви критерии, кой ги харчи", посочи президентът.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава бе категоричен, че датата 9 май не трябва да разделя обществото, защото без Деня на победата не би могло да има Ден на Европа.

"9 май за мен не е историческо понятие. Фашизмът не си е отминал в мисленето", смята вицепрезидентът Йотова. Според нея тревожен е фактът, че в Европа все още се появяват партии на шовинисти, популисти и крайни националисти. "Тази тема ще става все по-актуална през последните години", прогнозира Йотова.

Снимка: БГНЕС

В Деня на Европа президентът Румен Радев призовава и за общи усилия за промяна на Европейския съюз, за да  стане по-близък до проблемите на хората и по-солидарен при кризи.

"Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ новото начало на мира и съзиданието...Нека не забравяме и че мирът и стабилността не са даденост, нито върховенството на закона и демократичните свободи. А отговорността за тяхното отстояване е ежедневен ангажимент не само на политиците, а и на европейските граждани", написа държавният глава в профила си във Facebook.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа пред сградата на президентската институция. На събитието са поканени председателят на парламента, министър-председателят и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. На събитието обаче присъства лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Днес не е ден за противопоставяне и отрицание. Днес е ден на осъзнаване. Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа!...България е част от европейското семейство и наша обща отговорност е да го съхраним, променяме и развиваме, за да вървим по-уверено напред и да се справяме по-успешно с трудности и кризи. Нека бъдем горди българи в силна и социална Европа!", заяви Нинова в своето изявление по повод празника.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама