Акцент на деня: Отиваме на кино

17:30, 11 май 20 25 2823 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Дни след като заведенията с градини отвориха врати за клиенти, здравният министър разреши да заработят и част от културните институции. Музеи, галерии, кина и библиотеки вече ще могат да приемат посетители, но при строги мерки за безопасност. Така в кината например ще седим шахматно разположени и задължително със защитни маски. Освен това залата ще бъде запълвана едва на 30% от капацитета й.

С 30% от максималния капацитет ще могат да се провеждат и всякакви културни прояви на открито. Засега обаче театрите и сценичните изкуства на закрито няма да имат публика. Театър на закрито се очаква чак през есента, прогнозира пред TOPNOVINI председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

За зрителите аз съм относително спокоен, всеки гледа напред, при достатъчно отстояние, носене на маски и несблъскване на потоците има ниво на сигурност“, коментира министърът на културата Боил Банов. В същото време той препоръча на сцените да се качват по-малки трупи и музикални групи.

Снимка: CanstockPhoto

Министърът обяви и нови мерки в помощ на културата - допълнителна подкрепа от 5 млн. лева за свободните творци у нас и неправителствения сектор в сферата на културата. Преди месец правителството гарантира изплащането на заплатите на работещите в държавните театри и опери за периода на кризата.

Скорошно проучване показа, че близо 57% от българите се притесняват да отидат на заведение заради опасността от коронавируса. Бърза разходка в София обаче показва, че заведенията вече се пукат по шевовете, а клиентите изобщо не се страхуват от заразата.

Сигурна съм, че и киносалоните ще се напълнят с хора, зажаднели за социални контакти и разнообразие. Нито маските, нито разстоянието ще ги спрат... Отиваме на кино, а ограниченията и страховете останаха в миналото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама