Замразяват цените в заведенията

08:31, 13 май 20 25 2171 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

9% ДДС за заведения и ресторантьори. За това се договориха във вторник премиерът и представителите на този бранш. Това се случи въпреки категоричното несъгласие на финансовия министър Владислав Горанов да се пипат данъците.

„Това е една мярка, за която дори на сме си мечтали. Преди няколко години изглеждаше като мираж. Направихме изчисления, представихме ги на премиера и благодарение на него се стигна до това сваляне на ДДС“, коментира председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

По думите му свалянето на ДДС ще замрази цените, които в момента са валидни. А от мярката могат да се възползват всички, които отговарят на изискванията.

Оформят в отделен закон предложението за 9% ДДС за ресторанти и хотели

По думите му първоначалното искане на бранша е било ДДС-то за заведенията и ресторантьорите да бъде в размер на 5% за една година като антизикризисна мярка, но след това представителите на този сектор се обединили върху това предложение.

Алибегов обясни, че желанието на асоциацията е да се изсветли бранша. „Това, което предложихме и също е много важно, е увеличението на минималната работна заплата в сектора – от 610 лева на 800 или 850 лева“, обясни още Алибегов.

Той е сигурен, че с новата мярка ще може да се изсветли сектора. И е категоричен, че представителите му трябва да спрат да работят по начина, по който са работили до този момент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама