Разследват лидера на „Възраждане” за присвояване на 1 млн. лв. партийна субсидия

09:57, 13 май 20 25 2088 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Окръжната прокуратура във Варна разследва председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата.

Държавното обвинение се е самосезирало заради разследване на Нова телевизия, в което се показва как партия „Възраждане” харчи партийната си субсидия от 1,6 милиона лева, въпреки че основното ѝ предизборно обещание беше, че ще се откаже от нея. Лидерът на партията Костадин Костадинов се оправда, че бил принуден да я вземе, защото законът го задължавал.


Снимка: БГНЕС

Обещанието, че ще се откажат от партийна субсидия Костадинов рекламира широко през цялата кампания. Така партия „Възраждане” получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през 2017 г. А с това и право на партийна субсидия от 1,6 милиона лева за 4-годишния мандат. Няколко дни по-късно Костадинов съобщи, че партията му няма да се откаже от тази субсидия поради юридически причини - законът не му позволявал да се откаже.

Разследването трябва да установи дали Костадинов е присвоил партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията. Ще бъдат проверени изнесените в телевизионния репортаж факти по придобиването на имоти, както и движението по партийните сметки на ПП „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама