Симеон Дянков: Намаляването на ДДС за ресторанти не помага на туризма, а на богатите

08:18, 14 май 20 25 2727 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена мярка, тъй като тя помага на богатите и не помага на туризма", заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV. Той подчерта, че от опита на други страни се вижда, че при подобни мерки цената спада между 1/4 или 1/5. По думите му ако ставката у нас се намали с 11% ще означава, че потребителят вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв.

"Това няма да помогне на туристическата услуга. Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат“, допълни той.

„Интересният въпрос е къде отиват другите пари? Те отиват при богатите – при собствениците на големите туристически заведения. Тази мярка помага на богатите и трябва да се нарече „Мярка за подпомагане на богатите“, категоричен беше той.

 

Патриотизъм по бански

 

Според него аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците. Дянков смята, че собствениците единствено говорят за намаляване на ставката.

Предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бившият министър обясни, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори. „Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега“, каза икономистът.

Борисов се похвали с добри параметри в бюджета дори и по време на кризата

По думите му у нас ще се сбъдне по-песимистичният вариант в икономическите прогнози заради пандемията. Дянков смята, че трябва да се готвим за трудна година, а вероятно и за трудно начало на 2021 г.

„Трябва да сме внимателни с бюджета и да се въвеждат мерки, които да работят. Има две мерки, които работят в Европа. Едната е подобна на мярката 60/40, но в други проценти и раздаването на грантове и безлихвени кредити, които помагат на малкия бизнес", заяви Дянков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама