Приключи електронният избор на Съвета за развитие на гражданското общество

13:54, 14 май 20 25 1635 Шрифт:
Редактор:

Приключи електронното гласуване за избор на членове на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество. Одобрени за участие във вота бяха 379 неправителствени организации, а избирателната активност - 75%.

Участниците в избора имаха възможност чрез уеб базираната електронна платформа да дадат своя глас в полза на 14 организации, включително за своята. Изборната комисия одобри за кандидат-членове на Съвета 123 граждански организации в обществена полза.

Най-много гласове да излъчат свой представител в Съвета за развитие на гражданското общество получиха Българският център за нестопанско право – 178 гласа, Българският дарителски форум – 126, „Работилница за граждански инициативи“ – 108. Останалите неправителствени организации, класирани за състава на Съвета, са „Светът на Мария“, „Български фонд за жените“, Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“, Фондация „Заедно в час“, Сдружение „Български червен кръст“, Българският Хелзинкски комитет, „За нашите деца“, „Асоциация на парковете в България“, „Българска асоциация за алтернативен туризъм“, Асоциация „Родители“, „Карин дом“. Списъкът на гласувалите и на класираните организации е публичен на електронната платформа. Предстои класираните организации да излъчат представителите си за участие в Съвета.

Съветът за развитие на гражданското общество е консултативен орган към Министерския съвет и се създава на основание чл. 4 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Съветът има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама