Заплатен PCR тест не ни осигурява прием в болница

18:07, 14 май 20 25 2900 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения, съобщиха от здравното министерство.

Към момента в МЗ няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение. Ведомството се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Междувременно здравният министър издаде заповед, с която разрешава лечението на пациенти с COVID-19 в лечебни заведения с лекарствените продукти Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. За целта трябва да бъдат спазвани насоките с терапевтични алгоритми, изготвени от създадения със заповед на министър-председателя Медицински съвет. Трябва да бъдат спазвани и препоръките на Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата. Лечението със съответните лекарствени продукти се разрешава за срока на действие на извънредната епидемична обстановка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама