Маслени петна и умряла риба в Панчаревското езеро

15:39, 16 май 20 / Общество 25 1500 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Столичната Районна инспекция по околна среда и води е извършила проверка след постъпил сигнал за наличие на големи маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското езеро и умряла риба в близост до ВЕЦ „Кокаляне“, предаде БНТ.

Проверката е направена заедно с Басейнова дирекция „Дунавски район“, като и лабораторията към Изпълнителна агенция по околна среда и представители на районна администрация „Панчарево“ извършиха извънредна проверка на място.

Направен е обход и оглед на участъка от р. Искър от моста над реката в местност Зона на отдих „Плажа”. Установени са наличие на маслени петна, които представляват маслен филм по повърхността на водата, както и умряла риба. Взети са контролни водни проби от реката, а резултатите ще бъдат оповестени след анализа.

Извършена е проверка на водноелектрическа централа „Кокаляне“, при която е установено, че на 11 май е настъпила авария на работното колело на едната турбина.

Отстраняването на аварията е извършено на 15 май поради необходимостта от осигуряване на свободен обем в язовир Панчарево, за което дружеството е изискало съдействие от „Напоителни системи“ ЕАД (което стопанисва съоръженията на язовир Панчарево).
От страна на дружеството, което експлоатира ВЕЦ „Кокаляне”, на 15 май са предприети действия за отстраняване на аварията, като за целта е включена аварийна помпа за източване на водите от изтичалото.

При работата на помпата е засмукана рибата в изтичалото, което е причина за наличието на умряла риба и в река Искър. Установените маслени петна в реката под моста в местност Зона за отдих „Плажа” са в резултат на работата на аварийната помпа и отмиване на смазочна течност.

За настъпилата авария дружеството не е уведомило Басейнова дирекция „Дунавски район” и Министерство на околната среда и водите. За установените нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

Според приложение 1 на Закона за водите язовир „Панчарево“ е един от комплексните и значими язовири, наблюдавани от МОСВ. Той се стопанисва от „Напоителни системи“ ЕАД към МЗХГ. Язовирът не е предназначен за питейно-битово водоснабдяване. Водите му се използват за напояване и промишлено водоснабдяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама