Св. Синод предлага православието да се включи в избираемите учебни часове

11:28, 18 май 20 25 674 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В обръщение към кметовете, директорите на училища и детски градини, Св.Синод изрази желание да подпомогне културата и образованието в странта, като предложи да се започне изучаване на религия – християнство-православие в училищата.

Част от текста на Св.Синод гласи:

В тази връзка насочваме вашето внимание към обучението по религия – християнство-православие като незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност. През настоящата 2020 г. Св. Синод успешно завърши написването на своите учебници по религия – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020-2021 година. С новите си учебници Св. Синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности.

Нека всички заедно с мъдрост и любов се погрижим за нашите деца, като ги запознаем със светото Православие, което е и основата на българската духовна идентичност и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои.

Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество.

За благословена, мирна, благоденствена и силна България!“

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама