Захариева призова да се зачитат правата на българското малцинство в Украйна

18:29, 19 май 20 / Политика 25 949 Шрифт:
Редактор:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от министерството на външните работи.

„Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно“, каза министър Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

Екатерина Захариева припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения.

„Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище“, подчерта Екатерина Захариева.

В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Въпросът с административно-териториалната реформа, засягаща и българското малцинство, бе обсъден и в телефонния разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с украинския президент Володимир Зеленский в началото на годината.

Захариева: Карантината след прибиране от чужбина ще остане поне до края на май

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба обсъдиха и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България също така реши да окаже и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама