Парламентът против разделянето на Болградска област

10:55, 20 май 20 / Политика 25 3449 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът прие декларация, с която се обяви категорично против предстояща административна реформа в Украйна. Валери Симеонов обясни, че се подготвя решение, с което Болградският район да бъде разделен на 5 независими административни части, громади. Такава идея има само за този район.

Според депутатите такава мярка ще нанесе много жесток удар върху целостта на българската общност в Украйна. Те припомниха, че има договорености за съхраняване на традициите, културата и езика на общността, които Украйна трябва да спазва. А изпълнението им би трябвало да се мотивира от европейските стремежи на страната.

Захариева призова да се зачитат правата на българското малцинство в Украйна

Симеонов обърна внимание, че българската общност е интегрирана и лоялна част от украинското общество, а разделяне на Болградския район би довело до обезличаване на общността.

От ГЕРБ бяха категорични, че само президентът не е реагирал на проблема. „Нито вопъл, нито стон не е излязъл от него по темата“, заяви Христо Гаджев.

Народното събрание настоя за спешна междуправителствена среща за защита на правата на българите в Украйна.

Снимка: БГНЕС

БСП не участваха в гласуването на декларацията с мотив, че е написана вчера и не е обсъдена. Попитаха също къде е външният министър и поискаха парламентът да излезе с позиция, когато решението на Украйна вече в факт.

От Атака определиха декларацията като пас загадка. ДПС се въздържаха, защото документът не решава нито един въпрос.

Декларацията мина с гласовете на ГЕРБ, патриотите и "Воля". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама