Очаква се ръст на престъпленията след края на пандемията

16:29, 20 май 20 25 1200 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Очаква се повишаване на ръста на престъпленията и усложняване на криминогенната обстановка след отпадането на пандемията и произтичащите от нея полицейски пунктове. За това предупредиха вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред депутатите от вътрешната комисия. 

Налице е спад на престъпленията за периода на епидемията - с 16,4% са намалели те, отчете вътрешният министър. А разкриваемостта се е увеличила с 0,8 пункта. С над 21% е регистрираният спад на кражбите. Това е показал анализът на криминогенната обстановка до края на април. Министър Маринов обясни, че многото полицейски пунктове са затруднявали придвижването на престъпния контингент, но сега, "след падането на ограничителните мерки имаме обективни причини да смятаме, че ще се усложни обстановката", каза Маринов. "Затова провеждаме тези полицейски операции по места", уточни той, цитиран от в. "Труд"
 
Притесняваше ни големият брой граждани, завърнали се от чужбина, по време на пандемията. Сред тях имаше лица от криминалния контингент. Действията, които предприехме, до известна степен ограничиха престъпленията. Продължаваме да следим с внимание какво се случва в страната“, допълни и главният секретар на МВР.

„Имаме готовност и е създадена организация за противодействие на престъпността по време на летния сезон. Всички служители на МВР ще противодействат на извършването на криминални престъпления. Очакваме ръст на престъпленията, но ще противодействаме. Имаме готовност за това“, каза Иванов.

По време на депутатския блицконтрол стана ясно, че е имало единични опити на "ало-измамници" да се възползват от страха на хората от заразата, но са били бързо задържани, а основните групи са от много преди това в ареста. 

"С разхлабване на мерките нашият фокус е за спазване на социална дистанция, носенето и на маски, което, за съжаление, нашето общество малко забрави за това. Нашият фокус е точно към карантинираните лица, те запазват относително висок брой", заяви още Младенов. Броят на карантинираните е около 20 000 души.

В отговор на депутатите от БСП дали МВР следи гражданите чрез мобилните им телефони, вътрешният министър обясни, че при отказ на дадено лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, но има данни, че нарушава карантината, МВР има право да иска местонахождение на мобилното устройство. Но това се отнася само до локализацията му, каза Маринов. Това се прави без органите на МВР да имат достъп до личната комуникация на даден човек.

"Промяната се налага заради това, че се отнася към лице, което носи зараза. Практиката обаче в МВР е едновременно с това да се уведомява и районния съд. Тази мярка по-скоро вече не се прилага, защото полицаите физически контролират изпълнението на задължителната карантина, след като се е освободил ресурс от КПП-тата, които вече отпаднаха. "Мисля, че няма никаква опасност за гражданите", гарантира Младенов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама