Изгубени в превода: Какво се случва с мониторинга над българското правосъдие?

13:54, 21 май 20 / Политика 25 1965 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка. Това написа министърът на външните работи Екатерина Захариева във Facebook във връзка с медийните публикации, че България остава под наблюдение на ЕК заради съдебната реформа и борбата с корупцията

Публикацията е във връзка с препоръките към България от новия Европейски семестър. В документа, който анализира икономическите политики на правителството, се посочва следното:

„За да се изгради обществено доверие обаче необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури. Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

Снимка: БГНЕС

Захариева коментира, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство. След това външният министър прави няколко уточнения към "новината" като посочва, че в случая не става въпрос за Механизма за сътрудничество и оценка, а за препоръките към България от новия Европейски семестър. 

"Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление", пояснява Захариева.

Министърът отбелязва още, че в последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка от 22 октомври 2019 г. Европейската комисия се казва, че напредъкът на България е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС и затова се препоръчва това да е последният доклад.

В допълнение Захариева посочва, че бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки, но той тепърва предстои да бъде създаден.

Коментарите в Парламента

Темата бе коментирата и от депутатите в парламента. БСП излезе с декларация, в която посочва, че мониторингът може да продължи, може и да не продължи, но засегнатите в него проблеми остават, а правителството е напълно неспособно да ги реши.

„Както винаги, докладите на ЕС са плод на най-различни интерпретации. В нашата медийна среда, където огромна част от медиите се надпреварват да хвалят правителството, той е оповестен като успех. В малко медии истината е написана, а тя е, че този доклад прави на пух и прах непрекъснатите претенции и розовите сънища на нашето управление“, каза от парламентарната трибуна Крум Зарков.

Според него в доклада на няколко места е отбелязана и „неспособността на правителството да проведе каквато и да била реформа“. Зарков припомни още, че правосъдният министър Данаил Кирилов се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „Юнкер“.

От ГЕРБ пък обвиниха опозицията, че разпространява фалшиви новини. Председателят на групата Даниела Дариткова също заяви, че в края на миналата година Европейската комисия е приела последния си доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка сочат.

 

„Какви са фактите? Невярна е интерпретацията, че мониторинговият доклад на Европейската комисия остава...Няма промяна в позицията на Европейската комисия относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло", заяви тя.

Напишете коментар
Коментари: 9
1 Пенчето Пенчето 14:49, 21 май 20

Давай Кате ти си!

2 Димитър Димитров 14:50, 21 май 20

Всеки си прави каквото си иска, що се раздухва всяко нещо не е ясно

3 Iliana Vaam 14:50, 21 май 20

Тази жена за външен не става и край!

4 Чочо Стоев 14:51, 21 май 20

Само некомпетенти хора се изказват!

5 Фикрет Башев 14:52, 21 май 20

Факти, макти... мониторинг да има.

6 Янислав 15:14, 21 май 20

И политиците ми се изказват и имат претенции.. да вземат да си проверят нещата преди да говорят... ще станем за срам в Европата

7 БСП ТВ 15:15, 21 май 20

Както винаги другарите са ниво... реагират веднага на глупостите на министрите.. ама то файда.. така са се лепнали за тия столчета, че няма да станат, ако могат доживот...

8 ГЕРБ завинаги 15:17, 21 май 20

Червените другари пак показват висша форма на компетентност.. те не могат да направят разлика между два документа... веднага се хвърлиха оставки да искат... защо не искат помощ от евродепутатите им.. ама то пък те нали са много у нещата...

9 15:39, 21 май 20

Червения другар Боко Методиев какво изгрухтя по въпроса ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама