Вдигнаха български изтребители заради руски самолети в Черно море

14:23, 21 май 20 / Свят 25 2214 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Румънски, български и турски самолети изпълниха мисия на въздушна полиция, като придружиха четири руски самолета, прелетели във вторник над Черно море в близост до въздушното пространство на НАТО, предаде БТА, като се позова на румънската агенция „Аджерпрес“. Информация за акцията дойде и от Обединеното въздушно командване на НАТО.

Случаят е от началото на седмицата. Руските самолети - два бомбардировача Ту-22М, придружени от два изтребителя Су-27, са били ескортирани последователно от два самолета МиГ-21 на румънските ВВС, два български МиГ-29 и два турски F-16.

Говорителят на Министерството на националната отбрана на Румъния Константин Спину уточни, че руските самолети не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, но траекторията на полета им е била в близост до него. Той обясни, че руските самолети са навлезли в зона, в която страните имат право да поискат идентификация, а мисията по въздушна полиция е била осъществена под командването на НАТО.

От пресслужбата на руското министерство на отбраната посочиха, че два бомбардировача Ту-22М3 са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море, предаде ТАСС. В отделни етапи от маршрута самолетите Ту-22М3 са били съпроводени от изтребители на Южния военен окръг, посочи руското министерство на отбраната и напомни, че далекобойната авиация редовно изпълнява полети над неутрални води в Арктика, северната част на Атлантическия океан, Тихия океан, Черно и Балтийско море.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Васил Василев 14:53, 21 май 20

Война ли се обявява или какво?!

2 Николай Валериев 14:54, 21 май 20

Да живее братска Русия.

3 Петър Павлов 14:54, 21 май 20

НАТО държи света и това е!

4 Анонимен 18:27, 25 май 20

Хахаха! Българските военни самолети посрещнаха руските за поздрав! На какво се правят нашите "соколи"! Чакаме "истинските" ястребчета за които платихме предварително след 5 години. В момента ги мътят. Така е! Мнооого умен ход. И като дойдат, какво? С 8 врабчета ще пазим 111 хил. кв. км. Хахаха!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама