Ананиев: Няма проект за Национална многопрофилна детска болница

18:08, 21 май 20 25 1600 Шрифт:
Редактор:

Всички казват, че не приемат проекта. Няма проект. Ние в момента протестираме срещу проект, който го няма. Сега изпълнителят има срок до 1 година да разработи проекта. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС здравният министър Кирил Ананиев, след като беше изслушан от ресорната комисия в парламента.

„Сега какво критикуваме, вие знаете ли? Скелето? Скелето се критикува без да са погледнати всички тези изследвания, които направихме януари миналата година“, коментира министърът. Той подчерта още, че не вижда основание да се променят плановете за болницата. Според него тя е много необходима за децата и техните родители.

„Цялата процедура по изграждането на детската болница е напълно прозрачна. Всеки един етап, който сме минали, е бил гледан под лупа от всички. Правили сме среща с хората, които протестираха, обяснявали сме им всичко. Имаше обжалване пред КЗС и ВАС. Те не приеха тяхната позиция и ни дадоха зелена светлина за строителството. Направили сме всички възможни проучвания до този момент за състоянието на конструкцията. Изпълнителят, който ще изпълнява проекта, също ще направи ново обследване на базата, на което ще вземе най-правилното решение за продългаване на строителството“, увери Ананиев.

Министърът е категоричен, че няма да бъде даден нито един лев в повече от определената сума. Той отхвърли казаното по-рано от представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, които се срещнаха с президента Румен Радев, че държавата няма пари да плати на фирмата, с която е подписала договор за инженеринга.

„Не е вярно. Ние сме в процедура по пускане на аванс на изпълнителя. Държавата няма да остави да не се изгради многофункционална национална детска болница с най-съвременна техника и апаратура, при най-добри условия да се лекуват нашите деца и внуци“, отсече здравният министър.

Попитан защо държавата държи толкова много на това 40 годишно скеле, Кирил Ананиев отговори, че свалянето на скелето ще струва половината от предвидената сума за изграждането на болницата. Той коментира, че твърденията, че ще бъде по-евтино да се изгради всичко отново, е твърдение на хора, които не разбират от строителство.

Също така министърът увери, че с малки допълнителни довършителни работи сградата отговаря на изискванията за земетръс. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:32, 21 май 20

толкова неадекватен министър не сме имали

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама