По-ниски цени в Гърция от 1 юни

13:17, 22 май 20 / Свят 25 2405 Шрифт:
Редактор:

Гърция намалява ДДС-то за въздушния, морския, автобусния и обществения транспорт, на кафето и всички безалкохолни напитки в кафенетата и ресторантите и на билетите за летни кина от 1 юни до 31 октомври 2020 г.

Данъкът се намалява от 24% на 13%, което се очаква да доведе до по-ниски цени на конкретни продукти и услуги, съобщава БГНЕС.

Ако собствениците на кафенета и други заведения за обществено хранене решат да приложат намаленото ДДС директно върху цените, това ще означава, че в следващите пет месеца кафето и безалкохолните напитки, като сокове, чайове и др., ще бъдат между 20 и 50 цента по-евтини.

По-конкретно - кафе, сок или чай, които струват 3,5 евро, вече може да струват 3,20 евро, или вместо 4 - 3,65 евро.

Както беше случаят обаче, когато ДДС се увеличи и собствениците решиха, че разликата в цените трябва да бъде за тяхна сметка, а не за тази на клиентите, така и сега не се изключва възможността да направят същото, така че цените да останат непроменени.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза на редовен брифинг, че с новите данъчни облекчения бизнесмените имат всички основания да прилагат част от намалението на ДДС в по-ниски цени за потребителите.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви във видеосъобщение до гражданите, че знае колко е важен по-евтиният превоз с автобус, лодка и самолет.

"Искам тези, които пътуват и отиват на почивка, да го направят това лято на възможно най-ниска цена", каза той.

На практика това би означавало, че билетът за градския транспорт в Атина, който сега е 1,40 евро, ще бъде 1,28 от 1 юни, но заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата на Гърция Янис Кефалоянис заяви, че се обмисля възможността за по-нататъшно намаляване на цените.

По отношение на другите билети, например, ако разходка с лодка до някой от гръцките острови сега струва 80 евро, с намаленото ДДС тя трябва да струва 73 евро.

Пътуването с влак от Скопие до Солун и обратно сега струва 19,50 евро в двете посоки, а с намаленото ДДС би трябвало да е с около две евро по-евтино.

Що се отнася до автобусния транспорт, например билетът за отиване и връщане Атина-Солун сега е 59 евро, като с намаленото ДДС трябва да бъде 54 евро.

Намалението на ДДС за същия период от пет месеца е предвидено и за туристически пакети.

От предишното съотношение 80/20, т.е. ДДС от 13% за 80 процента от пакета и 24% за 20 процента от пакета, сега е намалено до 90/10 – 13-процентно ДДС ще бъде за 90 процента от пакета, а останалата една десета ще бъде с данък от 24%.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 13:45, 22 май 20

Яко!!

2 Анонимен 13:46, 22 май 20

Българинът ще е щастлив... И турците оставиха шведските маси, какво повече да иска Бай Ганьо...

3 Анонимен 16:42, 22 май 20

Тъпи гърци.... мразя ги

4 Бонбончето Петрова 16:43, 22 май 20

Ураааа.... ще ходиме на ГърциятА.

5 Цветин Динев 16:46, 22 май 20

И топ оферти са изкарали хората, няма да им седим на българското море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама