Постигнаха световен рекорд по скорост в интернет

14:40, 23 май 20 / Култура 25 2226 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Изследователите в Австралия постигнаха световен рекорд по скорост в интернет от 44,2 терабита в секунда, което би позволило на потребителите да изтеглят 1000 HD филма за една секунда, съобщи БГНЕС.

Екип от университетите Monash, Swinburne и RMIT използва оптичен чип с микро-гребен, съдържащ стотици инфрачервени лазери, за да прехвърля данни през съществуващата комуникационна инфраструктура в Мелбърн.

Facebook стартира нова услуга за онлайн търговия

Най-високата търговска скорост на интернет навсякъде по света в момента е в Сингапур, където средната скорост на изтегляне е 197,3 мегабита в секунда (mbps). В Австралия средната скорост на изтегляне е 43,4 mbps - 1 милион пъти по-бавна от скоростта, постигната в последния тест.

"В момента има малко глобална надпревара, за да се изведе тази технология на търговски етап, тъй като микро-гребена в сърцето й е полезен в наистина широк спектър от съществуващи технологии", казва д-р Бил Коркоран от университета Monash пред британския вестник „Индипендънт“.

„Предполагам, че бихме могли да видим устройства като нашето, достъпни за изследователски лаборатории след две до три години, и първоначална търговска употреба след около пет години", добави той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама