Без шествия: Отбелязваме виртуално Деня на просветата

12:46, 24 май 20 25 2355 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Без шествия и тържествени церемонии, но с онлайн събития тази година отбелязваме 24 май - Ден на българската просвета, култура и славянската писменост. С празнични програми на телевизиите и виртуални събития на културните институции ще отбележим празника.

 

От 9.30 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена литургия от Мелнишкия епископ Герасим.

По случай празника в 10.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци! Това е нашият неповторим, светъл български празник. Той е преди всичко празник на духа! Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно богатство и към духовното развитие на всички славянски народи, и днес ние се чувстваме сродени! Трябва да се чувстваме такива, с нашата азбука, с нашия език, с общата ни историческа и културна памет!", заяви президентът, след като положи цветя пред паметника.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също честити празника. "Честит празник на всички! Първо на всички хора на духа, хората на просветата и културата, хората, които запазиха и в тези трудни времена духа и ни показаха и доказаха , че във всяка ситуация, в която каузата е ясна, можем да се справим. Поздравявам българските учители, които само за няколко дни се организираха, за да може да завърши учебната година, които показаха въпреки всички критики които имаше преди това че не са на нивото на своите ученици по отношение на технически и технологични умения, успяха да се справят и защитиха каузата на народни будители!", каза тя пред сградата на Народната библиотека.

От 11.00 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи тържествен молебен по повод Деня на българската просвета и култура. Десетки миряни се стекоха в храма и се помолиха за здраве и благоденствие.

Снимка: БГНЕС

В края на молебена Негово светейшество се обърна със слово за празника, в което каза: "Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България".

Днес не се проведоха и празненства в училищните дворове, както обикновено. Учениците учат дистанционно от домовете си, учителите преподават дистанционно, така ще завърши и учебната година. 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Поля З. 09:52, 24 май 20

Виртуално или реално - празникът е в сърцата, не в показността!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама