Думите на политиците в Деня на българската просвета

13:40, 24 май 20 / Политика 25 3152 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът е един от най-старите у нас и прославя създаването на азбуката от братята Кирил и Методий. Традиционно своите поздрави по случай празника отправят и политиците у нас. Ето какви послания отправиха първите мъже и жени в държавата  по повод 24 май:

 

Румен Радев: Думите са домът, в който живеем - нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

В своя поздрав президентът Румен Радев отбеляза, че днес почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. "Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света", посочи той.

По думите му този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

Радев отбеляза, че тази година няма да има шествия по случай празника, но именно това ще даде възможност на всеки да оцени значението на празника. "Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието", написа още държавният глава.

Той посочи, че България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!

Илияна Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.  По думите на вицепрезидента празникът тази година е особен заради опустелите училища и университети. „В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите“, изтъкна вицепрезидентът.

 „Успяхме благодарение на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци. Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите държави в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело“, подчертава вицепрезидентът Йотова и допълни: „На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от изкривяване, от посегателство към историята“.

Бойко Борисов: Образованието остава водещ приоритет за нас

"Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава", с тези думи започва обръщението на премиера Бойко Борисов към българските учители по повод днешния празникчен 24 май. 

"С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!", пише още Борисов.

Цвета Караянчева: Не е далеч денят, в който книжарниците отново ще бъдат пълни

"Трябва да вярваме, че не е далеч денят, когато театрите, концертните зали, галериите и книжарниците отново ще бъдат пълни", написа председателят на парламента Цвета Караянчева. "Както никога досега, търсим отговори и надежда в нашите учени. Както никога досега, техните анализи и прогнози са във фокуса на вниманието ни. Затова искам да поздравя на днешния празник българските храмове на знанието и техните жреци“, каза още тя. Караянчева поздрави за празника всички абитуриенти и учители. 

Боил Банов: Всички продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота

Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на Живота, написа в приветствието си министърът на културата Боил Банов. Той подчерта, че именно българската култура е била посланик на народа ни навсякъде по света.
 
"През вековете на миналото народът ни се е срещнал с не едно изпитание. Но вярата и словото винаги са го опазвали в неговата целокупност...От сърце желая на всички творци и дейци на българската култура, на децата, на учителите ни, които подготвят и градят бъдещото поколение създатели и пазители на културни ценности, много нови осъществени идеи. Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим", написа още той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отпrавиха поздрав с общо видео във Facebook.

Корнелия Нинова: Да помогнем на просветителите, за да ни възвисят

"Да е честит празникът на буквите, на книгите, на знанието и на всички българи. Днес се прекланяме пред делото на двамата братя Кирил и Методий, пред техните последователи, пред нашите учители, просветители, дейци на културата, изкуството и науката. Векове наред те са били нашите духовни водачи. Към тях се обръщаме в трудни момент". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която с група депутати поднесоха цветя пред паметника на солунските братя по случай 24 май. Тя добави, че Отечеството ни има нужда сега от просветители и призова да им помогнем, за да ни възвисят.

Цветан Цветанов: Днес е празник на жаждата за знания

"Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създадена в нейния първообраз глаголицата от светите братя Кирил и Методий! Днес е празник на жаждата за знания, на тези, които предават знанията на децата ни и на всички, които се стремят да обогатят себе си и света около нас! Честит празник на всички учители и преподаватели, на всички ученици и студенти!", написа председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Будител 09:50, 24 май 20

Да вземат да се скрият, че се излагат!!!

2 Пепито 09:51, 24 май 20

Само Радев говори смислено, останалото са клишета...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама