Австрийски полицаи дадоха президента си на прокурор, бил в ресторант след 23:00 часа

20:44, 24 май 20 / Свят 25 3213 Шрифт:
Редактор:

Австрийската полиция хвана в нарушение държавния глава на страната Александър ван дер Белен. Той бил на верандата на местен ресторант около 00:18 часа заедно със съпругата си. Заради мерките срещу коронавируса, властите в страната разрешиха заведенията да работят до 23:00 часа.

Полицейски патрул, минаващ покрай италианския шикозен ресторант „Соле”, когато забелязали с огромна изненада, че не кой да е, а именно президентът Александър ван дер Белен и съпругата му стоят с питиета да масата в забранено време, пишат австрийските издания, съобщава БГНЕС.

Както подчертава сайтът „ое24”, служителите на реда разпознали веднага двамата посетители, което не попречило да им поискат личните документи за проверка.

Според собственика на заведението, ресторантът е затворил точно в 23:00 часа и не е сервирал повече напитки. Просто Ван дер Белен и съпругата му са останали след това да си говорят.

Самият държавен глава обяснява пред медиите, че за първи път след отмяната на ограниченията е излязъл с жена си и двама приятели на вечеря. „За съжаление се заприказвахме и забравихме за часа. Много съжалявам за случилото се. Беше грешка”, каза той.

Полицията във Виена потвърди днес случая. От там са изпратили доклад по компетентност до съответния магистрат, който трябва да прецени, какво наказание да бъде наложено.

Собственикът е застрашен от глоба в размер на до 30 000 евро, гласят разпоредбите по отношение нарушителите на мерките срещу коронавируса.

Все пак се подчертава, че ресторантът е бил затворен в посочения час, а собственикът има право да разреши на гостите си да останат и след затваряне на заведението, което може да се определи като частно парти. При подобни случаи не трябва да се сервира нищо, а кухнята и барът трябва да бъдат затворени.

Нулева толерантност по случая обявиха от Партията на свободата. Според генералния секретар на партията, с тази своя постъпка държавният глава се е подиграл с населението, изтормозено от „корона-безумието на правителството”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама