14 начина за намаляване на пластмасовите отпадъци и замърсяването с пластмаса в глобален аспект

16:48, 26 май 20 25 4095 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пластмасата замърсява океаните ни, убива природа ни, навлиза в телата ни и се натрупва в депа, където ще бъдат необходими стотици  години, за да се разложи изцяло. В Арктика например са открити пластмасови частици, които падат със самия сняг.

Проблемът е глобален и страшен! Проблемът е нашето ежедневие, ежедневието на цялото човечество. Проблемът е, че всеки един от нас смята, че не може да направи нищо, че приносът на един човек не е достатъчен, но това не е така. Всички ние можем да помогнем за намаляване на пластмасовите отпадъци без много усилия с елементарни промени в начина си на живот. Ето няколко прости съвета, които могат да ви помогнат да намалите пластмасовите отпадъци и замърсяването.

1. Спрете да пиете бутилирана вода

Само в Обединеното кралство се използват 7,7 милиарда пластмасови бутилки за вода за еднократна употреба всяка година. Изследванията също установяват, че повече от 90% от марките за бутилирана вода съдържат микропластично замърсяване. Тоест всяка пластмасова бутилка, която използвате означава, че консумирате пластмаса. Преминаването към бутилки  за многократна употреба е прост начин за намаляване на пластмасовите отпадъци. Всяка обикновена пластмасова бутилка отнема 400 години, за да се разложи, а само 5% от пластмасовите отпадъци биват преработени за повторна употреба. Спирането на  консумацията на бутилирана вода е  малка промяна с огромно влияние върху отпадъците и замърсяването на планетата с пластмаса.

2. Помислете по-екологично за обяда си

Ако сте свикнали да консумирате пластмасово опакована храна за обяд или за бързо хранене в движение, тогава вие също консумирате много пластмаса за еднократна употреба. Опаковани сандвичи , бутилки за напитки, отделни торбички с продукти и онези малки кутии с плодове са източници на пластмасови отпадъци. Носенето на собствен обяд в кутия за многократна употреба често е по-здравословно, по-евтино и много по-екологично. Метална кутия за обяд или такава, направена от растителни влакна, е чудесен устойчив вариант за обяд в движение.

Снимка: CanStockPhoto

3. Отказвайте пластмасовите сламки

Освен ако не сте малко дете, вероятно нямате  нужда да пиете през сламка. Само в Англия  се употребяват близо 5 милиарда пластмасови сламки всяка година. Ако наистина трябва да използвате сламка, вземете си такава  за многократна употреба и я носете със себе си. Сламките от неръждаема стомана и бамбук са чудесна алтернатива на пластмасовите.

4. Спрете да използвате чаши за кафе за еднократна употреба

Нарастването на кафе културата и популярността на кафето е създала огромно търсене. Всъщност се използват 7 милиона чаши кафе за еднократна употреба на ден във Великобритания. Те обаче са облицовани с пластмаса, което затруднява рециклирането, и само 0,25% от използваните чашите в крайна сметка се рециклират. Най-лесният начин да намалим пластмасовите отпадъци от нашите кафени чаши е  това да преминем към такава за многократна употреба. Бамбуковите чаши за многократна употреба са перфектната устойчива алтернатива вместо чашите за еднократна употреба.

5. Избирайте плодове и зеленчуци извън пластмасови опаковки и фолио

Природата е майстор на опаковането. Тя е създала кожи за своите плодове и зеленчуци, за да ги защити и да ги запази свежи. Ние човеците сме решили, че също трябва да опаковаме тези плодове и зеленчуци в пластмаса, за да ги „запазим“. Това просто не е необходимо и е огромен източник на пластмасови отпадъци, който допринася за замърсяването на околната среда.

За щастие сме започнали да се отдалечаваме от това, тъй като вече има много магазини за нулеви отпадъци, които предлагат качествена и най-вече  местна продукция. Опитайте да потърсите дали има такъв тип магазини или пазар близо до вас. Пропускането на закупуване на пакетирани плодове и зеленчуци е доста лесен начин за намаляване на пластмасовите отпадъци.

6. Не използвайте пластмасови прибори за хранене

Пластмасовите прибори за хранене са една от десетте най-често срещани форми на замърсяване с пластмаса, открити из плажовете. ЕС е готов да забрани пластмасовите прибори в отговор на това, но тепърва има да следим тяхното решение. Учтиво отказване на пластмасови прибори за еднократна употреба е лесен начин за намаляване на пластмасовите отпадъци. Ако пътувате редовно, може би ще бъде полезно да инвестирате в комплект за пътуване от бамбукови прибори. 

7. Превключете от найлонови торбички на чанти за многократна употреба

Много хора вече са преминали от найлонови торбички към торби за многократна употреба, но ако не сте го направили, то това е перфектен начин за намаляване на пластмасовите отпадъци. Където и да сте, уверете се, че винаги имате удобни чанти за многократна употреба за тези непланирани шопинг моменти. Най-лесният начин да направите това е да запазите някоя резервна торба в багажника на колата си. 

Снимка: CanStockPhoto

8. Прекратете използването на чаени торбички

По подобен начин на кафените чаши за еднократна употреба много чаени торбички използват полипропилен, форма на уплътняваща пластмаса, за да ги държат заедно, когато са мокри. Полипропиленът не може да бъде рециклиран и не е биоразградим, което означава, че използваните торбички за чай създават пластмасово замърсяване, дори ако ги компостирате или поставите в хранителните си отпадъци. Някои марки вече използват торбички с чай, които не съдържат пластмаса, но най-надеждният вариант е да се насочите към чай  в насипната му форма.

9. Бъдете внимателни с „блясъка“

Може да си мислите, че блясъкът за грим е просто част от забавата, за да добавите искрица към вечерното парти или детски рожден ден, ала има тъмна „тайна“. Повечето блясъци са направени от пластмаса и са толкова малки, че вече са микропластични. Те са особено вредни за околната ни среда. Блясъкът често се озовава в океаните ни, преди да бъде консумиран от планктон, риби и птици. Избирането на  биоразградими блясъци за следващата ви бляскава вечер или фото-сесия е добър начин за намаляване на пластмасовите отпадъци.

10. Изберете устойчиви играчки

Ако имате деца, вероятно сте повече от запознати с планините от пластмасови играчки, които бързо могат да се натрупат в дома ви. Лесно е неволно да натрупате колекция от формована пластмаса, която почти дори не се използва.

Има няколко начина за преодотвратяване на това и намаляване на пластмасовите отпадъци от играчките. Първо, опитайте се да избягвате да купувате нови играчки и вместо това ги разменяйте с други родители или купувайте от магазини втора употреба. Можете също да дарите или продадете всякакви нежелани играчки, които имате. Ако все пак трябва да купите нови, помислете за играчки, които са направени устойчиво. За направата на разградимите играчки се използват рециклирани пластмасови бутилки за мляко с които се създава цял набор от неща, като пожарни машини, подводници, самолети и фериботи. Дървените играчки също могат да бъдат чудесен екологичен вариант, но се уверете, че използваната дървесина е качествена.

11. Спрете да дъвчете дъвки

Знаете ли, че по-голямата част от дъвките използва пластмасова основа? Изведнъж тази малка пръчица с ментова свежест не ни изглежда толкова привлекателна. Значи трябва да спрете да дъвчете изцяло дъвка, за да намалите пластмасовите отпадъци? За щастие, отговорът е не, тъй като няколко иновативни марки като Chewsy и Glee използват естествена основа за дъвка, наречена „chicle“ , направена от дървесен сок.

12. Отървете се от течния сапун и шампоан

Днес е доста рядко видение да забележите твърд сапун в нечия баня или кухня. Вместо тях малки пластмасови бутилки с течен сапун заеха своето място. Същото важи и за шампоана. Друга иновация, при която взехме „ перфектно“ добро решение и добавихме допълнителен слой опаковки и отпадъци. Навиването на часовника назад и използването на стари старомодни барове със сапун и шампоани е лесен начин за намаляване на пластмасовите отпадъци от празните пластмасови бутилки.  Да не забравяме и , че тези алтернативи издържат по-дълго, така че могат да ви спестят и пари.

Снимка: CanStockPhoto

13. Сменете пластмасовата четка за зъби

Средно човек използва около 300 четки за зъби през живота си и около 80% от тях в крайна сметка замърсяват нашите морета и океани. В целия свят ние употребяваме  3.6 милиарда пластмасови четки за зъби годишно и всяка четка може да отнеме до хиляда години, за да се разложи. Изхвърлянето на вашата пластмасова четка за зъби е лесен начин за намаляване на пластмасовите отпадъци и замърсяване. Преминаването към бамбукова четка за зъби е чудесна алтернатива.

14. Спрете фолиото

Прилепващото фолио е основна форма на пластмасовите отпадъци, тъй като се използва само за еднократна употреба и е трудно за рециклиране. По-добри помощници в кухнята са обвивките от пчелен восък, които могат да се използват многократно. Те също са компостируеми и биоразградими, което означава, че могат да бъдат изхвърлени спокойно в края на живота им.

Всички тези съвети са чудесни, като за начало на по-съзнателен и екологичен начин на живот. Ако искате да разберете повече за това, как да бъдете още по-полезни и на своето оптимално здраве, прочетете още тук

Или посетете:  https://yangwater.net/

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама