Румен Гечев: ГЕРБ ни докараха дотам да бъдем номер 1 по корупция

19:24, 26 май 20 / Политика 25 2969 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В ефира на БНТ Румен Гечев, който е представител от „БСП за България“ изрази недоволството си от предложенията на ГЕРБ относно намаляването на ДДС за ресторантьорите.

БСП предлага за шести път намаляване на ДДС за месо, мляко, брашно и тестени изделия, както и на лекарства – ние сме последователни. В нашите предложения прилагаме европейски системен подход- въвеждане на 9% ДДС за храни и лекарства. ГЕРБ предлагат намаляване на ДДС само на ресторантьорите. Ние искаме да се помогне и на другите отрасли. БСП е против работата на парче“, каза Гечев.

Той изрази увереност, че този европейският подход ще проработи и в България, както работи в Германия,Франция и във всички други европейски страни и допълни, че  тази мярка работи от десетилетия за над 500 милиона европейски граждани.

„Дали немци, французи, италианци и японци са си съсипали бюджетите, като са с намален ДДС, а само България не си е съсипала бюджета? Над 180 страни от ООН работят с диференцирани данъци, а управляващите от ГЕРБ твърдят, че те са прави, а всички други държави грешат”, каза Гечев. Социалистът припомни, че  дори опоненти на левицата  застъпват необходимостта от прогресивен данък. Той коментира, че ГЕРБ работят с много години закъснение.

На въпрос какво мисли за идеята да се създадат държавни бензиностанции, народният представител отговори, че БСП подкрепя  всички добри европейски практики, но е важно  дали  управляващите ще създадат ефективно  предприятие, или  тази стъпка ще е само за пиар: "Искаме да видим бизнес плана на управляващите. Важно е  колко бензиностанции ще бъдат построени. Ако са малко, надали ще могат да влияят на пазара", каза проф. Гечев. Той акцентира и върху важността на контрола върху данъчните складове заради съмненията за картел на пазара на горива.

„ГЕРБ ни докараха дотам да бъдем номер 1 по корупция и на последно място по доходи в Европейския съюз. Сегашните управляващите подариха на хазартаджиите над 700млн.лв. Това се случи при управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ”, завърши Румен Гечев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама