Урсула Фон дер Лайен представя предложение за бюджета на ЕС за следващите 7 години

07:20, 27 май 20 / Свят 25 1765 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса.

Манфред Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

Както вече се разбра, разногласията между нея и парламента са на път да бъдат преодолени, след като председателят на комисията пое твърдия ангажимент за активното участие на парламента в плана за възстановяване. Въпреки че от там отказват до този момент да оповестят официално цифри, информация за параметрите на фонда за възстановяване вече се появи. Според нея, той ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще действа 2 години - до края на 2022 г., в рамките на 7-годишния бюджет. Бюджетът пък ще бъде в размер на около 1 трилион евро

Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде между 60 и 40 на сто или 70 и 30 на сто. С това предложение на практика Европейската комисия подкрепя плана за възстановяване на Франция и Германия, а не на т.нар. „пестелива четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания.

За да влязат в сила бюджета на ЕС и възстановителният план обаче, те трябва да получат единодушното одобрение на страните-членки в Съвета, съобщи БНР.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама