Ева Майдел: Планът за възстановяване доказва, че ЕС действа решително, когато е нужно

16:34, 27 май 20 / Политика 25 2164 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Представеният днес проект на План за възстановяване на ЕС „Следващото поколение на ЕС“ от кризата след Covid19 доказва, че ЕС действа решително, когато е нужно да помогне на европейските граждани и бизнеси. Въпреки че има съпротива срещу използването на грантове за възстановяване, предложението на Европейската комисия е смело, защото включва 500 млрд. евро безвъзмездна помощ. Средствата ще са разпределени в различни програми, някои от които ще се управляват директно от Брюксел, а други през оперативни програми от държавите. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след представянето на проекта за План за възстановяване на ЕС пред Европейския парламент на 27 май 2020г. в Брюксел, съобщиха от пресофиса евродепутата.

Ева Майдел: Малкият бизнес скоро ще може да разчита и на колективно финансиране от цяла Европа

От амбициозния план ще могат да се възползват всички засегнати от кризата – малък и среден и голям бизнес, държавни и общински институции и предприятия, лечебни и образователни заведения и т.н. Важно е, че не се цели просто връщане на ситуацията преди Covid-19, а ще се акцентира върху възстановяване чрез нови технологии, дигитализация, устойчиви екологични политики и мерки, осигуряване на устойчивост и независимост на ключови сектори от икономиката. Т.е. това е план за икономически растеж, който цели след 2 години ЕС да е по- конкурентен на Китай и САЩ, отколкото беше до преди пандемията“, допълни Ева Майдел.

Ева Майдел: Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена

Предложението на ЕК е за план за възстановяване на обща стойност 750 млрд. евро, от които 250 млрд. евро ще са под формата на заеми, осигуряващи ликвидност на бизнесите в затруднено положение и стимулиращи частните инвестиции. Успоредно с това ЕК представи и актуализирано предложение за следващия 7-годишен бюджет на ЕС – до 2027г., на обща стойност 1.1 трилиона евро. Предстои Европейският парламент и държавите-членки да обсъдят предложението и да договорят краен вариант, който да бъде гласуван от двете институции в следващите месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама