Акцент на деня: Нещотърсачите от КЗК

17:30, 27 май 20 25 2409 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите“. Предполагам през изминалите дни някой от членовете на Комисията за защита на конкуренцията е препрочел Пипи Дългото чорапче и се е вдъхновил за нова проверка в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Как иначе ще си обясним внезапната хрумка на Комисията да разнищи дали има картел на пазара за горивата, след като същият състав вече два пъти прави подобни проверки (през 2017 г. и през 2019 г.) и категорично заяви, че данни за подобно нещо просто НЯМА?

Другият вариант е някой от тях случайно да е чул думите на финансовия министър, че напоследък в пазара на горивата се забелязват "някои номинални диспропорции, които нямат обективно обяснение", визирайки факта, че пазара у нас не реагира на промените в цените на нефта по света.

Веднъж обаче решили да действат от КЗК нямат спиране, след един неуспешен опит, усилията на експертите от антимонополния орган да влязат в БПГА днес дадоха резултат. Инспекторите проверяват компютри и документи, а от самата агенция обявиха, че съдействат на органа и нямат притеснения от случващото се.

Какво обаче ще се случи, ако търсенето на КЗК се увенчаят с успех? Как ще обяснят, че досега проверките им са показвали идеален пазар, а чак сега се натъкват на гнилите ябълки? Кое е различното?

Различното е, че държавата рязко реши да нагази в сектора, да вземе в ръце контролът върху складовите бази и предизборно да отвори 100 държавни бензиностанции. Евтиният бензин от националните бензиностанции ще потече към народа тъкмо за парламентарните избори догодина. Случайност? Не мисля!

За целта вече се предприеха и първите стъпки към създаването на новия политически Франкенщайн - Държавната петролна компания. Това ще е държавно предприятие, което хем ще участва в частния до момента пазар на горива, хем нито ще може да формира печалба, нито ще може да се приватизира, нито пък ще може да фалира. Същевременно обаче издръжката му ще се финансира от приходи и трансфери от държавния бюджет. Компанията ще може да създава търговски фирми за управление на бензиностанциите и на петролните бази, които ще получи от Държавния резерв чрез споразумение.

Идеята е Държавната петролна компания хем да конкурира, хем да контролира останалите играчи на пазара. Така на практика догодина кабинетът ще ни демонстрира нагледно поговорката "И вълкът сит, и агнето - цяло".

До този момент редица експерти изразиха съмнение, че идеята реално ще сработи, а държавният глава нарече намеренията на властта "авантюра". А всъщност създаването на Държавната петролна компания всъщност е тихо признание, че държавата изобщо не може да въдвори ред в пазара с горивата или поне до момента не е искала.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама