Цацаров отчете отнето имущество за милиони, но не спомена скандалите

10:40, 28 май 20 / Политика 25 2142 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След един час дебати парламентът прие доклад на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), в който се отчита работата на комисията през 2019 г.

Това бе първият годишен доклад на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който оглави комисията в края на миналата година, след като Пламен Георгиев се оттегли от поста заради скандал с терасата му. 

Докладът отчита, че през 2019 г. Антикорупционната комисия е реагирала на 166 сигнала за конфликт на интереси, а установените случаи са 14 с наложени глоби над 170 хил. лв. След решения на съда е отнето незаконно придобито имущество за над 8.1 млн. лв., но са отхвърлени искове за отнемане на имущество за над 8.9 млн. лв. нтикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, иска да отнеме имущество за над 3 милиарда лева.

В края на доклада са посочени и приоритетите, по които КПКОНПИ ще работи през настоящата година - опростяването на електронната форма на декларациите за имущество и интереси и разбрабовтването на ясни указания за попълването им, за да се намалят грешките.

Снимка: БГНЕС

БСП - в доклада на КПКОНПИ не четем нищо за най-големите скандали

От БСП не подкрепиха доклада, защото според тях нивата на корупция продължават да са високи и резултатите в тази област са незадоволителни. Според нея страната ни все още не е постигнала стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

„Кое не четем в доклада? Не четем за най-големите скандали, които се случиха миналата година и в които бяха забъркани членове на комисията. Не четем за това, че комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имущество беше в епицентъра на такъв скандал. Припомням за терасата на бившият председател Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за „Апартаментгейт“, още един голям скандал. Няма и дума за тях“, каза Кръстина Сидорова от БСП, цитирана от БГНЕС.

ГЕРБ - КПКОНПИ работи добре и най-големите олигарси са в арестите

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски разкритикува БСП за това, че са единствената политическа сила в парламента, която не подкрепи настоящото антикорупционно законодателство, както и за твърдението им, че няма резултати в борбата срещу корупцията.

„Ако надникнем в българските арести, там са най-големите български олигарси, с несметни богатства, със замъци, яхти, острови, самолети. Издирвахме ги по Европа и света. Друг един е в Дубай. Друг е в Белград. Крупни олигарси с милиарди, смъкнати от кожата на този народ“, каза депутатът.

„Ако надникнете, ще видите, че всички до един от тези олигарси произтичат и са производни на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност. Това е безспорно. Ето там стягаше чепикът колегите, които по някакъв начин искаха да спасят тези хора, които в някои случаи са и техни спонсори и членове в листите им, когато отиват на избори“, коментира Гърневски.

Сотир Цацаров - Отчетният доклад не е вестник

Сотир Цацаров уточни, че реално докладът отразява дейността на предишния състав на Комисията, защото той застана начело на 20 декември 2019 г. Според него, ако законът бъде променен по модела на БСП и председателят на комисията се назначава не от парламента, а от президента, нищо няма да се промени.

Цацаров отбеляза, че справянето с корупцията не е работа само на една комисия - тя минава и през пленарна зала. 

"Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт, в доклада не присъства терасата на Пламен Георгиев, но в него не присъстват и апартаменти купени от представители на БСП", отговори той на критиките на БСП, че в доклада няма данни за големите скандали от 2019 г.

В крайна сметка докладът беше подкрепен със 131 гласа "за", 1 "против" и 45 "въздържал се".

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 11:43, 28 май 20

Този от коя дупка излезе..

2 Анонимен 11:43, 28 май 20

Най-големите крадци да говорят за корупция... Браво!

3 Илиян Иванов Стоименов 11:44, 28 май 20

Бившите агенти на ДС да не се обаждат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама