Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради „Апартаментгейт“

09:31, 28 май 20 25 2070 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата няма да разследва доскорошния заместник на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, заради аферата „Апартаментгей“, която му коства всички постове в партията и напускането на парламента. Причината е, че не са събрани данни за извършени "корупционни и други престъпления от страна на Цветан Цветанов", съобщи Mediapool.

Това става ясно от постановление на Специализираната прокуратура за прекратяване на проверката по случая и отказ от образуване на досъдебно производство. Документът е подписан от прокурор Валентина Маджарова. Датата на постановлението е 17 февруари 2020 г. Документът става публично известен обаче едва на 27 май 2020 г. вечерта, след като е публикуван от неправителствената организация БОЕЦ, по чийто сигнал е образувана проверката на прокуратурата.

Цветан Цветанов участва в онлайн дискусия за предизвикателствата пред сигурността от Китай

БОЕЦ сезира КПКОНПИ, ДАНС и прокуратурата на 20 март 2019 г. за случая с купения от Цветан Цветанов апартамент в нова сграда на "Артекс" в столичния квартал "Изток" на цени по-ниски от пазарните. Поводът за сигнала бяха публикации в сайта на радио "Свободна Европа", експертни коментари и анализи на "Антикорупционен фонд" както и последващи публикации на сайта "Биволъ" относно покупката на жилището за занижени цени и съмнения за незаконно получаване на разрешително за строеж на сградата на "Артекс" - "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Нейното строителство след скандала беше спряно.

Сигналът на БОЕЦ до прокуратурата и КПКОНПИ беше относно "съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци,  данъчни и финансови престъпления както и други  престъпления  по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления  извършени от Цветан Цветанов -депутат в 44-то Народно събрание на Република България и  Мирянови – собственици фирма "Артекс Инженеринг 2000-5", както и други неустановени лица".

Цветан Цветанов обсъди в онлайн дискусия последствията от COVID-19

Цветанов твърдеше, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи. Той дори заяви, че няма кой да го накаже за "Апартаментгейт", защото не е извършил нищо нередно. Това ядоса премиерът Бойко Борисов, който заяви, че "може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз".

Аферата "Апаратментгейт" коства политическата кариера на Цветан Цветанов в управляващата партия. Той се раздели с постовете на заместник-председател на ГЕРБ и на парламентарната група и остана редови член. Основа мозъчен тръст за евро-атлантическа сигурност. Скандалът се разигра малко преди изборите за Европейски парламент, които ГЕРБ все пак успя да спечели.


Снимка: БГНЕС

Успоредно с аферата "Апартаментгейт" се развихри и скандала с къщите за гости на управляващите, който тръгна от разследването на "Биволъ" за къщата край Сандански, ползвана от бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който в момента е посъдим по случая.

Аферите доведоха до оставките на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, която също беше купила жилище в сградата на Цветанов, и на министъра на земеделието Румен Порожанов, заради аферата с къщите за гости. С поста си се раздели и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, заради незаконно изграденото  барбекю на терасата на покрива му, което е било направено от предишния собственик на апартамента. След случая Георгиев беше изпратен от премиера Борисов за консул във Валенсия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама