ВСС прие доклада на Гешев за минути

16:07, 28 май 20 25 1867 Шрифт:
Редактор:

Пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша председателя на Върховния административен съд – Георги Чолаков, председателя на Върховния касационен съд – Лозан Панов, главния инспектор на ИВСС - Теодора Точкова и главния прокурор на Република България - Иван Гешев, и прие годишните доклади на органите на съдебната власт, съобщават от ВСС.

Висшият съдебен съвет е приел за рекордно кратките пет минути доклада на главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата за 2019 година, съобщава Дневник. За изключително ограниченото време Цветинка Пашкунова успя да прочете резюме от няколко изречения на документа, Гешев повтори резюмето, а членовете на съвета гласуваха, че приемат доклада без нито един въпрос или забележка.

Секунди след това главният прокурор се извини, че днес му е "по-особен и напрегнат ден" и си изключи камерата от сбирката, на която присъстваше дистанционно.

Заседанието на ВСС съвпадна с акцията, която прокуратурата провежда днес в Министерството на екологията и офисите на фирмата "Приста ойл". Това явно е причината главният прокурор да се включи само за броени минути в заседанието на Съвета. "Днес се занимавам с неща, които налагат личното ми участие", заяви развълнувано пред Пленума на съвета той.

Гешев представи акцентите в доклада си, който ще бъде внесен в Народното събрание за одобрение. От тях се разбра, че конвенционалната и битовата престъпност му остават приоритет, както и подготовката за старта на европейската прокуратура. За миналата година, в която главен прокурор беше Сотир Цацаров, бяха отчетени успехи - високо ниво на спазване на сроковете, трайно намаляване на неприведените в изпълнение присъди, увеличаване на броя на осъдените по делата от висок обществен интерес и намаляване на оправдателните присъди.

Единствената забележка, която се чу, беше за слабости в разследването от страна на полицията и прекалената натовареност в районните прокуратури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама