Учени: Всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ

20:11, 28 май 20 / Култура 25 2835 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Международен екип от учени получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, предаде „24 часа“.

"Ханаанците, въпреки че са живели в различни градове-държави, много са си приличали един на друг от културна и генетична гледна точка. Подобни сходства са били присъщи за всички индивиди, чиито останки са открити в Ханаан. Това води до извода, че всички негови обитатели са били една напълно обособена демографска група", изтъква генетикът Лиран Кармел от Еврейския университет в Ерусалим.

Ханаан, според библейските текстове, представлява събирателно название на редица страни в западната част на Близкия изток, включващи много градове-държави, Финикия и държавите на хетите и амореите. Териториите на Ханаан, както разказва Библията и свидетелстват археологичните разкопки, през втората половина на второто хилядолетие пр. Хр постепенно са били завладени от юдейските царе.

За културата и произхода на ханаанците учените на практика нищо не знаят, тъй като досега писмени свидетелства за техните миграции не са били откривани. Това се дължи на факта, че финикийците и народите на Ханаан са използвали глинени плочи, които не изпичали. Поради тази причина те се оказали нетрайни и лесно се разрушавали от водата и природните стихии. Известни са само азбуката, религиозните вярвания и данните за политическата система на тези народи.

Екипът на Лиран Кармел дешифрирал и съпоставили 73 генома на древни жители на Ханаан, а също така и на десетки индивиди от други региони на Близкия Изток от периода на Бронзовата епоха. Сравнявайки тяхната ДНК било установено, че с един и същ произход са били жителите на Сидон, Мегидо, Ашкелон, Йехуда, Хацора и редици други ханааски градове. Те били обединени не само от обща култура и език, но и от произхода си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама