Започват проверки за български стоки във веригите

09:44, 29 май 20 25 2033 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От днес започват проверки за специално място за български стоки, местно производство, в търговските вериги. Това заяви земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните, съобщи bTV.

Най-важната промяна в Закона на храните е, че те ще дадат сигурност на потребителя в това, което купува като качество и безопасност, че етикета отговаря на съдържанието на продукта. Санкциите са завишени няколко пъти. Ако досега за подвеждане в етикетирането глобата е била от 250 до 500 лв., сега става от 2000 до 5000 лв.“, обяви министърът.

Снимка: БГНЕС

Законът дава възможност българският производител да постави етикет – да го брандира, че продуктът е произведен в България. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и превозват храни с животински произход и хлебни изделия. „Това ще гарантира запазването качеството на храната, която отива до крайния потребител“, уточни Танева. Тя призна, че за онлайн търговията законодателството доста е закъсняло.

Десислава Танева: В България се произвежда най-добрата свежа продукция плодове и зеленчуци

Танева коментира и предупреждението от Европейската комисия, че България дискриминира вносните хранително продукти с новото задължение веригите да отделят място за местни продукти. „За всичко мога да дам обратна теза – не фаворизираме абсолютно никого, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било държава. Всичко е направено с цел равнопоставеност на българския производител“, заяви министърът на земеделието. „Аз исках това да стане на доброволна основа, но се наложи да стане с наредба“, уточни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама