Работещите в "Пирогов" не са получили месечното си заплащане

17:39, 30 май 20 25 2494 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Персоналът на "Пирогов", която е най-голямата спешна болница в страната, не е получил заплащането си за месец април, предава Дневник. Информацията потвърди директорът проф. Асен Балтов.

В договора на служителите на "Пирогов" пише, че трябва да получават заплащането си между 25-то и 30-то число на съответния месец, но това не се е случило до края на петъчния ден (29 май), който е последният работен за месеца.

Служителите не са получили и фишовете, в които се вписват данните за изработеното през периода, напр. дежурства, отпуск, допълнително материално стимулиране и др.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов оправда забавеното заплащане с това, че Здравната каса не е превела парите на болницата до края на вчерашния ден. "Нямаше откъде да ги вземем. Заработеното е по-малко от това, което касата ни дава. Първо ни изплащат на 25-то число това, което е изработила болницата, след това с решение на Надзорния съвет на касата се дава допълнително до 85%. До края на вчерашния ден останалите до 85%, които са 2.640 млн. лв. не постъпиха в сметката на "Пирогов", обясни проф. Балтов.

Той има предвид, че за периода на извънредното положение (което беше до 13 май) болниците, както и медиците извън тях, получават средства за работа в т. нар. неблагоприятни условия. Целта на тези пари е да помогнат на финансите в лечебните заведения докато медицинските процедури, извън лечението на COVID-19 и спешните случаи, са силно ограничени. Всеки изпълнител на медицинска дейност може да получи до 85% от изработеното в месеци преди кризата с коронавируса по специална методика.

Според директора на "Пирогов" допълнителните пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са дошли навреме, защото заседанието на Надзорния съвет на фонда е било на 27 май. "Това изисква пък време на НЗОК да нареди парите на регионалните каси. Регионалните каси пък след това ги нареждат на болниците, а и чакат одобрение за нареждането", казва проф. Асен Балтов, като и коментира, че "системата им е много тромава, това е истината".

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 21:54, 30 май 20

Е то това остана, хората без сили останаха, вие сега без пари ги оставете

2 Ачката Ован 21:55, 30 май 20

Я сега сериозно, дайте на медиците париците

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама