Родители на протест, искат ударно строителство на детски градини

10:30, 01 юни 20 25 1781 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Родители на неприети деца в ясла и детска градина излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи да подпомага семействата, за чиито деца няма място.

Родителите настояват и за ударно строителство на детски градини в София. "Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца", гласи голям собственоръчно написан плакат, който родители издигнаха на ул. "Московска" в столицата.

„Този протест е граждански. Не искаме ничия оставка и не принадлежим към никоя политическа партия. Искаме за децата ни да има места в ясли и градини. За съжаление, тези места в последните над 10 години, не се откриват. Все един или сходен брой деца остават извън градините“, каза Айра Антонова, майка на дете на 1 годинка, което не е прието в ясла, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че първото им искане е държавата да подпомогне родителите на неприетите деца.

„Искаме ваучери за неприетите деца, които да могат да бъдат ползвани в алтернативни заведения, без да бъдат уточнявани какви. Ваучери и строителство - това са исканията ни. Искаме и среща с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като този проблем продължава десетилетия и ние не виждаме никаква опция, дори за внуците ни, да има място в ясла“, заяви Антонова.

По-рано пред bTV просветният министър Красимир Вълчев заяви, че присъствената форма на обучение е най-добрата. Той добави, че образованието не е само учене, а и социализация. По думите на Вълчев с въвеждането на дистанционно обучение по време на извънредното положение системата е показала, че е иновативна и може да се справи.

„Като цяло системата се справи, но се засилиха неравенствата“, сподели той и уточни, че 10% от училищата са обхванали трудно учениците в извънредното положение. 10-11% от децата са участвали в онлайн обученията асинхронно – те сега ще доучат и ако не успеят да компенсират изоставането ще останат или в същия клас, или ще преминат в по-горен клас, но с помощта на учителите ще трябва да компенсират материала. Тази година очакваме повече от 40 хиляди такива деца, съобщи Красимир Вълчев.

Думите на политиците в Деня на българската просвета

Просветният министър предупреди, че трябва да сме готови новата учебна година да не започне на 15-и септември. Вълчев съобщи още, че откакто е министър е предотвратил закриването на 8 училища.

Що се отнася до решението Софийският университет да приема в специалност „Право” без изпит, а само с оценка от матура, министър Вълчев заяви, че проблемите са в занижените изисквания по време на следването.

Окончателно: С оценка от матурата може да се кандидатства "Право"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама