Търговци в моловете искат облекчен наем и намаляване на работното време

10:21, 01 юни 20 25 1890 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Две седмици след като моловете отвориха, търговците в тях се обединиха, за да поискат облекчаване на наемите и на условията за работа. Българската ритейл асоциация е изпратила преди дни писмо до собствениците на всички молове, в което са изредени 5 основни искания, предава „24 часа“.

От асоциацията настояват сервизната такса за периода между 13 март и 17 май навсякъде да се фиксира на 1 евро на кв. метър за времето, през което обектите са били затворени не по тяхна вина. За наема търговците са категорични, че искат навсякъде в договорите да се фиксира, че не се дължат наеми за период, в което са били в обективна невъзможност да работят.

Проверка на TOPNOVINI: Търговските центрове работят при засилени мерки

Търговците имат още две чисто финансови изисквания, свързани с извънредното положение и последвалата го криза. Едното е да се коригират сегашните договори, като се увеличи частта от наемите, които зависят от оборота, и това положение да трае до края на 2021 г. Мотивът е, че продажбите са спаднали много и вероятно няма да се възстановят по-рано от следващите 2 г.

Другото е да се заложи в договорите максимален размер на неустойката, която плащат търговците, ако се изнесат от мола и прекратят едностранно договора. Мотивът е, че въпреки всичко, някои от тях няма да могат да продължат работа по финансови причини.

Предложението на търговците е тази неустойка да е колкото банковата гаранция за договорите, т.е. 3 наема.

Последното искане е работното време на търговските центрове да се ограничи от 10 до 20 часа и само ако някой търговец много настоява, да му се разреши да работи до по-късно. Това щяло да им спести финансови средства за справяне с непосилните разходи, пише в писмото.

Според данни от бранша все още се водят преговори със собствениците на моловете, като някои от тях вече склонили за част от мерките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама