Министър Захариева: На 15 юни се очаква пълно възстановяване на пътуванията в ЕС

09:10, 02 юни 20 / Политика 25 1298 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

"От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 юни, пълното възстановяване на придвижването в ЕС и страните в Шенген. България премахна карантината за 29 държави. Запазва се карантината по преценка на щаба и лекарите", каза тя.

Как добрият туристически агент може да изпъкне след кризата

"Първият етап беше премахването на карантината за бизнеса. Позабавиха се някои инвестиции в България. Някои семейства бяха разделени 2 месеца. Различна е срещата очи в очи. На последния съвет много министри повдигнаха въпроса кога ще се съберем присъствено в Люксембург. Колегата там каза, че е готов да ни посрещне", добави външният министър.

"След една криза имаш голяма възможност. След много кризи се излиза по-силни. Трябва да обединим усилия в проучванията. Няма държава, която да се справи с такава криза сама. 85% от предпазните средства се произвеждат в Китай, както и над 80% от антибиотиците. Следващата стъпка е да върнем част от тези производства в ЕС. Трябва да можем да разчитаме един на друг вътре в ЕС", каза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама