Пред фалит ли е ансамбъл „Българе“?

10:21, 03 юни 20 25 1290 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа – „Българе”, е пред фалит. Причината - отложените спектакли заради коронакризата. Изолацията  затвори вратите на залите и хората, които са част от ансамбъла, не са танцували повече от три месеца, съобщи Нова телевизия.

Президентът отличи създателя на ансамбъл „Българе“

От началото на седмицата репетициите са подновени, но според основателя на ансамбъла Христо Димитров те са изправени пред фалит. „Опасност от закриване винаги съществува, ако нямаме концертна дейност, както в момента. Много трудно ще можем да издържаме ансамбъла с малкото спонсори, които имаме. Има и оттеглили се такива. Те гледат да спасят своя собствен бизнес”, обясни той.

От ансамбъла подготвиха и кампания „Да съхраним Българе”, чиято цел бе да алармира обществеността за случващото се. „Хора започнаха да ни изпращат пари от целия свят. 101 родопски кабагайди също ни изпратиха пари, за да продължим да съществуваме. Но тези пари не стигат”, добави Димитров.

Ансамбълът има спасителен план, но основателят му е на мнение, че са необходими иновативни проекти и държавно финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама